— Det har vært to store utbrudd på solen som blir til store skyer av partikler. To stykker er på vei til jorden, sier Beate Humberset, doktorgradstudent ved Birkelandssenteret i Bergen.

Utbruddene er såpass kraftige at det kan være gode sjanser for at nordlyset også kan sees sør i Norge.

— Sjansen er store siden det er to store utbrudd, men det avhenger av at lupen treffer jorden og at det skjer om natten når det er mørkt, sier Humberset.

Dersom skyen treffer magnetfeltet til jorda, kanenergien føre til at partikler blir skutt inn mot atmosfæren rundt nordpolen,noe som skaper nordlys.

Humberset anbefaler interesserte i å følge med å nordlysvarsel. Storm har et på sine sider. Kjell Henriksen Obseravatoriet på Svalbard har også varsler.

I april i år var det sterkt nordlys over Bergen, noe hobbyfotograf Raymond Strandhagen fikk fanget med kamera og stativ.

Kom deg ut i mørket

For å se nordlys er et viktig å komme seg ut av byen og lysforurensningen der.

Man må også gi øynene tid til å venne seg til mørket. Og himmelfenomenet vises bare i klarvær.

— Det er ikke mange kveldene man kan se det i Bergen, siden det ofte er overskyet og regn her, sier doktorgradstudenten.

Rundt klokken 21.30 er sjansene størst, for da er jorden vendt bort fra solen. Torsdag kveld er det overskyet i Bergen, men fredag ser ut til å bli klar.

Akkurat hvor langt sør nordlyset kommer er uvisst, men Humberset råder å se mot nord. Hun sier Melkeplassen eller ut mot Gravdalen kan være gode utkikkspunkt.

— Og så tipper jeg Åsane har mange gode plasser.

Kollisjon i atmosfæren

Nordlyset kommer fra gasser i den øvre atmosfæren 90 til 500 kilometer over oss. Når gassene blir bombardert med partikler fra sola med en veldig energi, oppstår en kollisjon i atmosfæren. Overskuddsenergien blir sendt ut som lys.

Her kan du se utbruddet fra solen, som kaster solpartikler ut i verdensrommet.

Styrken på nordlyset avgjøres av hvor mange partikler som treffer atmosfæren. Jo flere partikler, desto kraftigere nordlys.

SOLUTBRUDD: Partiklene slynges ut fra solen og ut i verdensrommet. Sirkelen i midten er solen, hvor lyset er skjermet av, så man kan se partiklene.
SPACEWEATHER.COM