• Nå er det nok! Nå er det Ytre Arnas tur til å få sårt tiltrengte vedlikeholdsmidler fra Bergen kommune.

ANNE-GRETHE DAHL

Kraftsalven kommer fra bystyrepolitiker og arnabu Geir Dale.

Vi står ved Jebsen-monumentet ved kulturhuset i Ytre Arna. Vårsolen skinner ubarmhjertig på flere ødelagte marmor— og skiferheller. Geir Dale peker hoderystende på store gliper mellom de svære granittblokkene som omkranser monumentet. Kun egenvekten holder enkelte av dem på plass.

— Se på dette her. Da anlegget var nytt til Arne Fabrikkers hundreårsjubileum i 1946, var dette et stolt anlegg. Det fine, hvite marmormønsteret finner vi igjen inne i kulturhuset. Men hva hjelper det når vedlikeholdet uteblir så til de grader, sier han og ser strengt på oss.

Viktig adkomstvei stengt

Det bratte parkanlegget med trapper og gangstier mellom Peter Jebsens veg og Elvavegen langt, langt der nede forfaller.

— Med et så bratt terreng er det rett og slett farlig å bevege seg her. Nedre del av anlegget er nå i så dårlig forfatning at driftsavdelingen for vel en måned siden stengte området for all gjennomgang, sier Dale og balanserer seg forsiktig nedover den vanskjøttete og stengte stien - for å vise oss hvor ille det står til her.

Og det er ille. Trappetrinn mangler. Heller er løse og mangler både her og der. Og det vakre smijernsrekkverket er gjennomrustet og løsnet fra fundamentet flere steder.

— Samarbeidet med sentrum går tregt. Vedlikehold av anlegget har stått på kommunens budsjett i mange år, men alt som har vært gjort her siden kommunesammenslåingen i 1972 har faktisk vært gjort på dispensasjon. Til og med sneglene får ligge i ro her i Ytre Arna, sier Dale lakonisk og peker på en liten snegl som har slått seg til på det rustne gjerdet.

Bittert

Vel oppe i den fremdeles åpne delen øverst i anlegget kommer pensjonist Arne Birkeland ruslende mot oss. Han stopper. Sparker litt i et hull i trappen. Synes alt var mye bedre før industribygden ble innlemmet i Bergen kommune i 1972.

— Byen vil ha pengene våre. Men får vi noe igjen? Ne-hei! Før var det kjekt å oppholde seg i parkanlegget. Nå er det bare trasig og trist her. Bergen kommune har nok glemt oss, sier han bittert.

— Ja, det ene fører ofte det andre med seg. Når anlegget forfaller, slutter lokalbefolkningen å bruke det. Da er det også mye lettere å kaste boss og drive hærverk her. I tillegg er de stengte trappene blitt et usjenert tilholdssted for uvedkommende, forteller Dale.

Nå håper han Bergen kommune ser mot Ytre Arna. Det trengs.

FARLIG Å FERDES I: Trappene og gangstien mellom Peter Jebsens veg og Elvavegen er på grunn av manglende vedlikehold stengt for all gjennomgang - og blir ikke åpnet igjen før Bergen kommune prioriterer midler til det vesle parkanlegget i Ytre Arna. Geir Dale (bildet) mener det bør skje raskt.<p/>FOTO: HELGE SKODVIN