• Dette har vi lengtet etter, sier Borghild Sandtorv gledesstrålende. Syvbarnsmoren på 89 år er lykkelig over at bomstasjonen på Bjorøy er blitt historie.

HILDE HEIAN

En liten, rød citroeng kommer kjørende mens vinden blafrer i to norske flagg og tre ballonger som er festet til takgrinden. Sjåfør Sølvi Sandtorv (56) og mamma Borghild Sandtorv som fyller 89 år om to uker, smiler om kapp.

— Dette er større enn 17. mai, konstaterer Sølvi.

— Hurra Knut! Gratulerer med dagen, sier Borghild begeistret til Knut Ekerhovd.

Det er en stor dag for de 500 fastboende på Bjorøy og Tyssøy. Klokken 13 denne lørdagen den 29. januar skal nemlig bomstasjonen stenges for godt. I årevis har det kostet 120 kroner å passere, de siste ukene har turen til fastlandet vært på billigsalg til 70 kroner. Nå blir det gratis.

— Jeg gir fast penger til Sjømannsmisjonen og blindesaken, vi har vår måte å leve på og det vil jeg fortsette med. Først og fremst er dette bra for yngre folk, sier Borghild Sandtorv.

Frank Ove Heltzer forteller at han har tatt turen fra Loddefjord for å være med på folkefesten.

— Jeg har så lyst til å flytte ut igjen, forteller Frank Ove.

— Vi har brukt veldig mye penger på denne bomstasjonen, og vi har måttet tenke på om vi har husket alt vi skulle ha på butikken. Nå kan vi bare kjøre frem og tilbake, sier Eva Karlsen og smiler fornøyd ved tanken.

Ikke rart. For en familie med to biler kan bompasseringen ha kostet opp mot 30.000-40.000 kroner i året. Det blir det nå bom slutt på.

FOLKEFEST: Borghild Sandtorv (foran) har lenge sett frem til å bli kvitt bomstasjonen.<br/>Foto: KNUT EGIL WANG
GLAD SJÅFØR: Sølvi Sandtorv har pyntet bilen for anledningen. Knut Ekerhovd synes også dette er en gledens dag.
BOM SLUTT: Ordfører og styreformann i Bro og Tunnellselskapet, Jan Utkilen, får hjelp til å fjerne bommen som velforeningsleder Anne Hestnes (t.v.) vil ha på veggen i grendahuset.