Et benbrudd i kvartfinalen i cupen i 1991 fikk henne til å legge opp. Men da hadde den skadeforfulgte Sandviken-spilleren lagt en eventyrlig fotballkarriere bak seg.

Trude Stendal scoret begge målene da Norge vant sin første internasjonale fotballtittel i 1987. Norge slo Sverige i EM-finalen på Ullevål, og Trude Stendal ble kåret til årets spiller av Norges Fotballforbund. 44-åringen fikk med seg 33 landskamper og scoret 15 mål for landslaget.

— Jeg har ikke spilt noe særlig fotball etter at jeg la opp, men er fortsatt medlem i Sandviken. Det hender jeg stiller opp på ulike strøjobber og er med som motivator og trener på noen økter, både for Sandviken og andre lag, sier Stendal.

Hun jobbet i bank mens hun var aktiv fotballspiller. Da fotball-livet var over, hoppet hun av og tok utdannelse som sykepleier. Hun har vært på Haukeland sykehus siden 1998, bare avbrutt av et par år med barne- og ungdomsarbeid i frikirkemenigheten Fellesskapskirken i Åsane. Her er hun også søndagsskolelærer og leder gudstjenester av og til.

Sett de norske kampene

Hun har også fått med seg alle kampene til det norske landslaget fra fotball-VM i Kina.

— Hva synes du om nivået?

— Tempoet et høyere, teknikken er bedre og det scores mange flotte mål. Men det er stor forskjell på lagene, og enkelte keepere i VM holder ikke mål.

På det norske laget har Stendal særlig merket seg de to «Gulbrandsene» - Ragnhild og Solveig, og veterankeeper Bente Nordby.

— Jeg kjenner dem som er ekspertkommentatorer i studio bedre enn dem som er på banen. NRK skal ha ros for at de henter frem kommentatorer som har spilt selv. De har erfaring og kompetanse. Det er flott at de sender alle kampene på TV. Det skulle forresten bare mangle, det er et fotball-VM. Media er ikke så flinke til å dekke kvinnefotball.

— Har du vurdert å bli trener?

— Jeg ble spurt da jeg la opp, men følte det ikke var helt meg.

JUBEL I 1987: Fotballjentene jubler over 2-1-seier mot Sverige og norsk EM-tittel på hjemmebane. Trude Stendal fra Sandviken banket inn begge de norske målene, og blir løftet på gullstol av Mariann Mortensen (midten) og Bjørg Storhaug. ARKIVFOTO: ERIK BERGLUND, AFTENPOSTEN