Superyachten «Serene» eies av den russiske mangemilliardæren Yuri Scheffler og kostet rundt to milliarder kroner, noe som gjør den til verdens tredje dyreste yacht noensinne, ifølge Business Insider.

Tirsdag formiddag legger den til ved Festningskaien i Bergen sentrum, etter å ha seilt fra Gibraltar torsdag.Fra Bergen går ferden videre til Sogn, før den returnerer til Bergen onsdag 9. juli, ifølge Bergen Havnevesen.

Størst i byen

Flere personer fra havnevesenet sto klare til å ta imot yachten da den la til kai.

— Dette er tredje gang den besøker Bergen. Det er den største privateide yachten som har vært her, sier Jonn Håkonsund i Bergen Havnevesen.

BTs forespørsel om å ta en titt ombord, ble høflig avvist av mannskapet. Flere av dem kom med fly til Bergen i dag, og tok imot båten ved kai.

Kino, basseng og egen ubåt

Yachten er 134 meter lang, 18,5 meter bred og stikker 5,5 meter dypt. Den har 12 lugarer, syv dekk og en dekkflate på nesten 4500 kvadratmeter.

serene.jpg
I BYEN: «Serene» runder Nordnespynten ved 12-tiden tirsdag.
OVE SJØSTRØM

Om bord er det ikke spart på noe: Luksusyachten byr på flere svømmebasseng, utendørs kino, egen ubåt og to helikopterdekk. Yachten vant World Superyacht Awards i 2012.Store luker i skroget på begge sider av yachten kan felles ut, slik at det åpner seg et stort innvendig område med «strandbar», solsenger og badetrapper, skrev E24 da yachten var ferdig bygget.

Crewet er på over 50 personer, mens det «bare» er plass til 24 gjester.

Superyachten er designet av den Monaco-baserte nordmannen Espen Øino, som har tegnet flere av verdens største og mest luksuriøse yachter.

Yachten er bygget ved det italienske verftet Fincantieri og ble overlevert eieren i 2011.

Eies av russisk Putin-kritiker

Eieren Yuri Scheffler er en av Russlands 100 rikeste og har skapt seg formuen på vodka og sprit, særlig merket Stolichnaya.

Ifølge CNBC, som intervjuet Scheffler mens yachten var i New York tidligere i år, er han Putin-motstander og har ikke vært i Russland på 12 år.

— Det er bare én lov i Russland, og den kalles Putin. Bare ett rettsvesen, kalt Putin, sa han da CNBC snakket med ham om krisen i Ukraina.

Scheffler bor nå i Storbritannia, og selskapet hans drives fra Luxembourg.

KIKKER SEG OM: Flere personer tok Bergen i nøyere øyesyn idet yachten la til i Vågen. Det er uvisst om eier Yuri Scheffler var en av dem.
OVE SJØSTRØM