Den store skogbrannfaren sør i Nordland, i Trøndelag og på Vestlandet vil vedvare til områdene får kraftig nedbør.

— Vi ber om at folk tenker seg om når de ferdes i skog og mark. Det er veldig tørt ute. Vær forsiktig, sier alarmoperatør Ole Jacob Hartvigsen ved 110-sentralen i Hordaland.

Vervarslinga på Vestlandet har tirsdag sendt ut OBS-varsel for sørlige delen av Nordland, hele Vestlandet og Trøndelag. Det er ventet kraftig vind, noe som i kombinasjon med svært tørre områder skaper stor gress-, lyng- og skogbrannfare.

I Trøndelag har mellom 50 og 70 hus brent ned etter at det begynte å brenne mandag kveld.

Tørt lenge

— Det er stor fare for brann i gress, lyng og skog i Hordaland. Det har ikke vært nedbør på lang tid flere steder, sier meteorolog Aslaug Skålevik Valved.

Hittil i januar har det falt 101 millimeter nedbør i Bergen. Normalen for måneden er 190. Nesten alt av årets nedbør kom de tolv første dagene.

Det ser heller ikke ut til at det kommer mer nedbør i Bergen resten av måneden. Siden 13. januar har det falt 1,6 millimeter nedbør her i byen.

— Varselet vi har sendt gjelder helt til det kommer lavtrykk som trekker inn over landet og gir tilstrekkelig med nedbør. Her holder det ikke med noen spredte byger, sier meteorologen, og legger til:

— Vi har en veldig skummel situasjon akkurat nå, og vi oppfordrer på det sterkeste til ikke å operere med åpen flamme eller glør i naturen. Det er knusktørt og mye vind.

Sterk vind

Mandag var det to gressbranner i området ved Fantoft stavkirke. De ble raskt slukket. Ifølge alarmoperatør Hartvigsen er det ikke forbud mot å tenne bål utendørs, men han anbefaler ikke til det.

— Og kast ikke sigarettsneiper i terrenget, sier han.

Det har lenge blåst ganske kraftig flere steder i fylket. Frem til helgen meldes det om kraftig vind flere steder.

— Noen steder kan det bli opp til liten storm. Det er klart at vinden kan gjøre brannfaren langt mer alvorlig, sier meteorologen.

Sterk vind skaper også problemer på fjellovergangene.