• Vi er vel flinkere å smøre oss i Syden enn i Bergen.

Det sier venninnene Irene Brattebø, Ingun Miljeteig og Helene Flostrand. De nyter solen i Byparken i Bergen. Tirsdag får de tre elevene vite hvilke fag de testes i på muntlig eksamen. Dermed har de tid til en prat om solen.

— Vi nyter været. Det er deilig, men vi kunne kanskje ha vært flinkere å beskytte oss, i hvert fall jeg, sier Helene Flostrand.

De to andre er enige og medgir at de kanskje av og til tar for lett på beskyttelsen.

Værvarselet viser sol den kommende uken i Sør-Norge.

Anbefaler skyggen

— På denne tiden av året er UV-strålene sterkest, sier Terje Christensen, forsker ved Statens strålevern og ekspert på UV-stråling.

Han ønsker ikke å skape frykt, men ber folk være påpasselig dersom de er i solen.

- Betyr det at vi må finne frem solkremen?

— Hvis du skal være i solen midt på dagen, kan det vært lurt. Ikke bruk solkrem med lavere faktor enn 15, men det er mange andre måter å beskytte seg på, påpeker Christensen.

- Hvordan?

— Hold deg i skyggen, beskytt deg med klær eller hodeplagg, svarer Christensen.

UV-toppen på Finse

Han forteller at UV-strålene er sterkest i tiden før og etter St. Hans. Det henger sammen med at solen står høyest på himmelen. Kort sagt er dette tiden med flest soltimer.

— Skyene demper jo UV-strålene. Nå har vi en værsituasjon i Sør-Norge som er preget av skyer som driver. I korte perioder kan vi få reflektert ned mye UV-stråler, forteller Christensen.

Mandag hadde Bergen en UV-indeks på 5,2. Oslo var like under 6, mens Finse toppet med 7.

Skogbrannfare

Finværet ser ut til å fortsette hele uken og over kommende helg. Både Yr og Storm melder om mye sol og forholdsvis fine temperaturer.

— I indre strøk på Vestlandet kan det bli nedbør, mens det ser ut til å bli nesten helt tørt langs kysten. Her venter vi temperaturer på 18-19 grader. Det blir noe varmere i innlandet, sier Anne-Mette Olsen, vakthavende meteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet.

Hun advarer mot skogbrannfare på Vestlandet sør for Stad.

— Så lenge det ikke kommer nedbør, vil skogbrannfaren være stor, sier meteorologen.

Er du bekymret for å bli solbrent - eller er det ikke så nøye? Syng ut i kommentarfeltet!