BT skrev lørdag om Mads Erichsen, nå 16 år, som reddet treyngre Odd Erik Havneraas fra drukningsdøden under en sommeravslutning i aktivitetsgruppenTeenz i Frelsesarmeens musikkorps Ladegården i juni.

Hun delte ut prisen på vegne av Carnegies Heltefond, somsorterer under Nærings— og handelsdepartementet. Fondet mener Mads Erichsen reddetliv uten tanke på sitt eget.

Det er første gang siden hun ble ordfører i oktober 2011 at Drevland får et sliktoppdrag.

Holdt tale

— Dette skjer ikke så ofte. Det er en god historieog en god dag på jobben, sier Drevland som holdt en tale for 16-åringen:

— Tenk at det er erfaring for livet. Hvis livetblir vanskelig, husk at du er en helt. Det er min første gang, og jeg kommertil å huske deg resten av livet. Du så en situasjon ingen andre skjøntekunne bli veldig farlig. Du hadde tatt livredningskurs og det viste seg at det varlurt. Det var en flott observasjon og duvisste hva du skulle gjøre.

Jeg kommertil å huske deg resten av livet Trude Drevland

Drevland fant frem medalje, diplom og blomster, mens Odd Erikog hans familie hadde tatt med en gave.

— Den har du fortjent, utbrøt 13-åringen, som lider av hypoplastisk venstre hjertesyndrom og har måttetgjennomgå flere store operasjoner.

Hadde gitt opp

Han lånte en badebukse og la på svøm i Tennebekktjørna mens søsteren satt påland. Foreldrene, som ikke var til stede, sier de aldri ville tillatt ham åsvømme ut på 15 meters dybde.

— En sterk strøm dro meg utover. Jeg gikk under. Jeg varlitt under vannet og litt over. Jeg fikk skikkelig panikk. Hva skal jeg gjørenå? Jeg ropte på hjelp. Jeg gikk under og tenkte at jeg kom til å dø. Jeg haddegitt opp, sier Odd Erik Havneraas.

CARNEGIES HELTEFOND: Slik ser medaljen ut.

— Jeg visste ingenting. Plutselig så jeg at han satt påstranden. Han var på blå på leppen og i sjokk. Han var veldig redd, sierstoresøster Cecilie (16).Sekunder i forveien hadde han gitt opp å komme ut til bryggen der flere andre befant seg. Mads Erichsen oppdaget hva som skjedde, hoppet uti, fikk en hånd under Odd Erik og dro han på land.

Ba om svømmepenger

Mads Erichsen tok sitt første svømmekurs som 2-åring.Han benyttet anledningen hos ordføreren til politisk prat:

— Jeg skal mase på mer svømmeundervisning iskolen. Jeg gikk på privatskole (Møllebakken skole)der det var tilgang til basseng. Vi lærteikke bare om hjertekompresjon, men om hvordan vi skulle holde folk flytende,sa han før bløtkakespisingen.

Han synes oppstyret har vært «en grei opplevelse».

— Det verste er ikke sakene i avisene, men at jeg ble intervjuet på scenen på Casa, sier 16-åringen brydd.

Han snakker om ungdomsklubben i Arna Misjonsmenighet fredag kveld, der ungdomspastor Ole Petter Livden dro ham opp på scenen foran 30-40 andre tenåringer.

Faren Henning Erichsen var også med på prisutdelingen. Hansier de har fått valuta for å ha tatt med sønnen på svømming fra han var liten.

— Sjøen har vært store deler av livet mitt. Så jegkunne ikke ha en sønn som var livredd vann, sier han.

NETTOPP REDDET: - Han lå og vaket i overflaten. Armene var over, men hodet var opp og ned. Jeg så ikke på det som en heltedåd akkurat da, sier fotografen Helge Nelson som ble øyenvitne til hendelsen. Redningsmannen hadde ikke sett bildene før de sto i avisen. - Jeg fikk litt sjokk da jeg så dem, sier han.
HELGE NELSON
I TRØBBEL: Her merker Mads Erichsen, som står på en brygge midt i Tennebekktjørna i Nipedalen i Bergen, at noe er galt. Odd Erik Havneraas kjempet i vannet nede til venstre.
HELGE NELSON