— Jeg fikk bare med meg månen i tjue sekunder, da detskyet over når jeg var der. Det var litt skuffende, sier Pål Bental til bt.no.

Fra klokken tre i dag kom månen inn i jordskyggen og ble formørket. I nærmere 50 minutter var den helt mørklagt.

Fra en av Bergens mange utkikkspunkter vil det være gode muligheter for å få med seg når månen seiler inn i skyggen av jorden og forandrer farge til mørk rødbrun.

— Omstendighetene er spesielle og vil gjøre hendelsen uvanlig flott, sier Knut Jørgen Røed Ødegaard, astronom ved Universitetet i Oslo til bt.no

Best forhold i nord

Nord i landet kan begivenheten observeres i sin helhet. Sett fra Sør- og Midt-Norge står Månen opp i nordøst etter at formørkelsen har startet. Det er viktig med god sikt i denne retningen for å få med seg mest mulig av begivenheten.

Det er usikkert om himmelfenomenet vil kunne ses fra Bergen. Som vanlig er det skyer som kan komme mellom oss og himmelrommet.

— Det er et håp, mener Roar Inge Hansen, meteorolog ved Storm Weather.

Et lite klarvær har sneket seg inn mellom alle lavtrykkene som er på vei. Lørdag ettermiddag skal det derfor klarne opp utover ettermiddagen, men det kan fremdeles gå noen regnbyger i ytre strøk som ødelegger sikten.

— Det skjer på det beste tidspunket når sjansen for klarvær er størst, sier Berit Hagen, meteorolog på Meteorologisk institutt. Hun er optimist og sier skydekket skal sprekke opp når månen begynner sitt fargespill.

Severdig i hele landet

Jo lenger nord i landet man befinner seg, jo høyere er månen under formørkelsen, jo mer sees av de innledende fasene og jo mørkere er himmelen, ifølge Ødegaard.

De siste fasene blir svært severdige i hele landet.

Mellom klokken tre og fire er måneformørkelsen på sitt høyeste, men fargeforandringen vil vare enda en time mens månen er på vei ut av skyggen igjen.

Månen kommer ikke til å stå høyt på himmelen for oss vestlendinger, men om vi er heldige slipper skyene himmelfenomenet gjennom til oss fra nordøst.

Måneformørkelse 2
TRYM NORMAN SANNES