I guttedusjen på Møhlenpris skole er det ett stort rom, med dusjhoder på rekke og rad.

Men slik vil det ikke bli etter at skolen er rehabilitert. Ungdommens bystyre har nemlig fått hele oppvekstkomiteen med på et tverrpolitisk forslag om skillevegg i skoledusjer.

Forslaget kommer til å bli vedtatt i Bystyret på mandag, og innebærer at dusjene skal bygges med skillevegger på alle nye skoler. Det samme gjelder skoler som skal rehabiliteres, der det er mulig.

— Det er egentlig åpenbart at det trengs, sier Helene Mauritzen i Ungdommens bystyre.

Vil unngå digital mobbing

Mange ungdommer vegrer seg for å dusje på skolen. De synes det er flaut, frykter mobbing eller at bilder av dem kan bli lagt ut på internett.

— Jeg husker veldig godt en spørretime i Ungdommens bystyre der en jente i 7. klasse sto på talerstolen og sa hun skulle ønske det var skillevegger i dusjen, sier Mauritzen.

Digital mobbing er en av tingene ungdommene vil unngå.

— Samfunnet endrer seg, og det er flere og flere ting som tilsier at man bør ha skillevegger. Privatliv er hovedårsaken. Samtidig går vi mot et mer multikulturelt samfunn. I mange religoner er det ikke lov å vise seg naken for andre, sier Mikael Persson, også han i Ungdommens bystyre.

Ny skole uten skillevegger

Helene Mauritzen gikk på Rådalslien skole, som ble åpnet i 2008.

— Skolen var helt ny, men det var helt åpent inn til dusjen, det var ikke dør fra garderoben en gang, sier hun.

Forslaget deres om skillevegger ble tatt med i budsjettbehandlingen til oppvekstkomiteen. Der fikk det full oppslutning.

— Jeg synes det er bra, gøy og viktig. Det er ikke så mange som tenker på det, men det er viktig for alle som går på skolen. Det kan gå ut over prestasjonene om noen lar være å dusje etter gymtimene, eller velger å skulke, sier Persson.

Bt.no har tidligere skrevet at stadig flere elever dropper dusjing etter gymtimen.

Rett til privatliv

Oppvekstpolitikerne er enig i at det er en viktig sak.

— Min umiddelbare reaksjon var at dette er noe vi i Høyre har ønske om å støtte opp om. Det har med grunnleggende menneskerettigheter å gjøre. Retten til privatliv gjelder også barn og elever, og er noe vi i økende grad må ta på alvor, sier Peter Christian Frølich (H).

Han mener tiden for store massedusjer er forbi.

Grunnskolene først

— Ungdommens bystyre evner å se problemstillinger vi kanskje ikke har vært helt oppmerksomme på. Nå som flere nye skoler bygges eller rehabiliteres, gir det muligheten til å faktisk gjøre noe, sier Pål Hafstad Thorsen (Ap).

Forslaget gjelder grunnskoler i Bergen kommune. Thorsen håper det etter hvert kan bli et tema for videregående skoler også.

— Det er fint at vi kan være tverrpolitiske enige om en viktig sak fra Ungdommens bystyrre, sier han.

ENIGE: Helene Mauritzen (fra v.), Mikael Persson, Peter Christian Frølich og Pål Hafstad Thorsen er alle glade for at det er tverrpolitisk enighet om å få skillevegger i alle nye skoledusjer.
RUNE MEYER BERENTSEN