Hun er medlem i partiet Rødt og arbeider på partikontoret i Bergen. Onsdag klokken 11.00 går hun og andre til streik mot lekser i skolen. I Bergen blir det markering på Festplassen i sentrum.

— Lekser er urettferdig

— Foreløpig er 100 påmeldt på via Facebook. Så får vi se om flere stiller. Vi merker stort engasjement for denne saken, sier Rolland.

- Hvorfor er dere motstandere av lekser i skolen?

— Først og fremst fordi de er urettferdige og favoriserer elever med ressurssterke foreldre. Dessuten stjeler de fritiden til de unge, svarer Rolland.

Landet rundt

Også i andre store norske byer arrangerer Rød Ungdom streik mot lekser. Det blir markering i både Oslo, Trondheim, Stavanger, Tromsø, Kragerø, Tønsberg og Molde, i tillegg til Bergen.

— Videre blir det markering på flere andre mindre steder i landet, sier Seher Aydar, leder i Rød Ungdom.

- Hvor mange forventer dere under onsdagens markeringer?

— Jeg tror flere tusen elever kommer til å stille. På vår Facebook-side har rundt 3000 meldt seg. I fjor hadde vi tilsvarende markering. Den gang var oppmøtet også stort. Dette er en sak som engasjerer.

- Gyldig fravær

Ifølge Aydar er streiken først og fremst beregnet på elever i den videregående skolen. Hun forteller at de som stiller får politisk fravær.

— Fraværet regnes da som gyldig. Vi oppfordrer flest mulig til å delta og deretter gå tilbake til skolen.

I Bergen mener Rød Ungdom at kommunen bør legge til rette for at skoler kan starte prøveprosjekt med leksefri skole.

Erik Skutle er leder i Hordaland Unge Høyre. Han reagerer meget sterkt på leksestreiken.

— Fjerner vi leksene reduserer vi kvaliteten i norsk skole. Det er ikke et problem at noen er for flinke i norsk skole, det er derimot et problem at enkelte ikke opplever nok mestring. Å fjerne leksene løser ikke det. Ingen har noensinne blitt mindre flinke av å gjøre lekser, sier Skutle.

Han mener de elevene som har mest lekser går på studieforberedende linjer.

— De skal altså forberedes på høyere utdanning, der kravene til disiplin og personlig ansvar er meget stort. Jeg tror overgangen blir altfor brå om man fjerner leksene fra skolen, sier Skutle.

— At forskjellene mellom elevene som har ressurssterke foreldre og de som ikke har det, har økt under den rødgrønne regjeringen er ikke noe nytt. Det er fordi undervisningen ikke blir tilpasset den enkelte elev, ikke fordi vi har lekser, legger han til.

Bør elevene slippe lekser? Si din mening her.

LEKSE-NEI: Anja Rolland er en av arrangørene bak streiken for en leksefri skole. Streiken starter klokken 11.00 i landets største byer.
PRIVAT