En enstemmig Komite for finans støttet i kveld Miljøpartiet De Grønnes krav om høring rundt kostnadsøkningene og forsinkelsene i forbindelse med oppgradering av avløpsrenseanlegg i Bergen.

— Vi er glade for at vi fikk full støtte i komitéen og ser frem til å få fakta på bordet i høringen. Et prosjekt som blir minst fire ganger dyrere enn planlagt er verdt å se nærmere på, selv om formålet er både viktig og riktig, nemlig å begrense forurensning fra kloakk, sier Sondre Båtstrand, Miljøpartiet De Grønnes representant i Komite for finans.

Firedobling

Oppgraderingen av renseanlegg skulle koste 465 millioner kroner da bystyret gjorde vedtak i 2006.

Nå ser det ut til at regningen kommer på minst 2,2 milliarder kroner.

Bergen vil først oppfylle EUs minstekrav i 2021, 13 år på overtid.

— Byrådet har ikke rapportert godt nok til bystyret om utviklingen. De Grønne er bekymret for alvorlige økonomiske og økologiske konsekvenser av forsinkelsene, og krever en høring for å belyse saken, sier Båtstrand.

- Dårlig informasjon

I onsdagens møte i Komite for finans la MDG frem kravet om en høring, og fikk støtte fra samtlige partier. Trolig blir det en felles høring med Komite for miljø og byutvikling.

— Vi ønsker å få saken bredt belyst med fokus på både økonomi og økologi, og da passer det godt med en felles høring. Vi vil ha svar på hvorfor renseanleggene har blitt så enormt mye dyrere enn bystyret forventet i 2006, og hva konsekvensene har blitt for miljøet, sier Båtstrand.

Han er kritisk til informasjonen bystyret har fått om sprekken.

— Det skal ikke være sånn at bystyret må lete i budsjettdokumenter på flere hundre sider for å finne ut at et prosjekt blir mer enn milliarden dyrere enn antatt. Byrådet skal informere bedre, og gjennom en høring håper vi å kunne bidra til en bedre praksis og mer åpenhet i fremtiden, sier han.