— Kom nå ut, da, damer, solen skinner, lokker bonde Birte Larsen.

Væravhengig verping

De to strutsehønene kikker forsiktig ut fra fjøset sitt på Rosenlund Gård i Fyllingsdalen. Den ene strutsen rister på fjærene og viser at hun er i verpehumør.

— I morgen kommer regnet og da er det slutt på eggene, sier sønnen i huset, Ole Mikkel Odden (17).

For strutsene er glad i sol og da verper de best. Til nå har de fått fem egg fra to av hønene, onsdag skal eggene i rugekassen.

Den tredje strutsehønen verper ikke. Nå skal hun gjøre sørlending av seg.

Dyreparken neste

Ny bopel blir selveste Dyreparken i Kristiansand.

— Strutsehanen er litt fornuftig anlagt, han parrer seg med dem som legger egg. Han bryr seg ikke noe særlig om hun som er den peneste av dem, sier Larsen.

Og nå skal hun forlate Dalen, den fine hønen.

— Dyreparken i Kristiansand skal overta henne. De hadde en som ble syk og måtte avlives og nå får de en ny herfra, sier Larsen.

Hun har utvekslet mange erfaringer med Dyreparken om strutsehold.

Jubileum

I dag har hun drevet strutsefarmen oppunder Løvstakken i 14 år. I tillegg til de fire strutsene har hun to kuer, to kalver, åtte sauer, foreløpig 10 lam, en vær og en ponny. Åtte voksne katter ligger å drar seg i solen og flere små er på vei. Kaniner og marsvin løper omkring.

De aller første strutsene kom til gards i 1998. Hun begynte med tre strutser, men på det meste det året hadde hun 86 av dem. Nå har hun få, fordi det gir dyrene mer ro og håper er at eggene er befruktet når de kommer.

— Da vi hadde så mange, ble det mye uro. Hannene var opptatt av å krangle med hverandre og da ble det mindre til at de parret seg. Nå håper vi at det skal bli strutsekyllinger av alle eggene, sier Larsen.

De to strutsedamene lar seg lokke ut i solskinnet med blafrende fjær og Larsen satser på nye egg til kvelden.