Etter flere dager med kontinuerlig vakthold, er nå den videre skjebnen til broen i Vågen avgjort.

Den skal bli trekkplaster i den såkalte Kystlandsbyen i Austrheim.Fredag ettermiddag jobbet seks mann fra Byggmester Markhus og Kranringen med å stramme og sikre broen, slik at den innleide fergen MF Flekkerøy kan frakte den til Åråsvågen.

bro03.jpg

Fergen skulle komme klokken 15, men er blitt forsinket.— Det blir noen timers jobbing med å få den om bord på fergen, og så skal den seile ut Vågen, sier professor Petter Bergerud ved Kunst- og designhøgskolen i Bergen, som har ledet studentprosjektet.

Høytidelig overrekkelse

Ordfører Per Lerøy følger overrekkelsen fra orkesterplass på Zachariasbryggen.

— Et kjempeflott tiltak. Jeg var i byen uansett. Det blir spennende å se hvordan selve transporten går, sier Lerøy.

— Austrheim består av øyer, holmer og skjær, og vi har bygd broer siden tidenes morgen. Vi har også broer i kommunevåpenet vårt. Dette blir bro nummer 15 i kommunen hvis jeg har talt riktig. Og målet er at den skal bli en attraksjon, sier han.

Senest torsdag ble ideen født hos eier av Kystlandsbyen, byggmester Bjørn Rune Markhus i Markhus bolig.

Kystlandsbyen er et tettstedsutviklingsprosjekt der kommunen har samarbeidet tett med utbyggeren, og blant annet bidratt med investeringer i infrastruktur.

— Broen er som sendt fra oven. Jeg er jo byggmester, og er veldig forelsket i tre. Jeg har sett på denne broen hele uken, og fant ut at den kan passe fint i Kystlandsbyen. Her skal den bli et monument, den skal koble en holme til resten til anlegget, sier Markhus.

Firmaet hans har bygget 40 boenheter i Austrheim. Nå venter utbygging langs sjøen.

Til pynt

Austrheim kalles broenes kommune, så broen blir den 15. i kommunen. Den skal bare brukes til pynt, som et symbol på samholdet i kommunen.

Etter frakten, blir den inntil videre satt på en fylling for å lage feste.

— Broen er jo laget som et kortvarig prosjekt, men vi har tenkt å ruste den opp slik at den kan stå lenge. Vi vil lagre den en stund mens vi gjør det, og mens vi bygger brofester. Vi satser på å ha den på plass så raskt som mulig, men vi må sikkert søke litt til kommunen først også, sier Markhus.

Arkitekt Arvid Bjerkestrand, som har jobbet med Kystlandsbyen siden 2004, beskriver operasjonen som komplisert.

Til gjengjeld får Kystlandsbyen kunstverket helt gratis.

— Broen er et symbol på tilknytningen til sjøen. Vi fikk en mulighet til å bringe Austrheim tilbake til sjøen, etter at mye av utvidelsen i kommunen skjedde inn mot land. Vi laget de første skissene i 2004. Herregud, har vi holdt på så lenge, sier han til Markhus.

I Bergen er professor Bergerud ferdig med broen, som fikk politiet til å kreve døgnvakt ved Vågen.

Sist helgen rykket politiet ut til broen flere ganger, etter at berusede mennesker skal ha forsøkt å klatre på trekonstruksjonen.

— Vårt prosjekt er ferdig nå, og vi går videre til nye ting. Vi er mer enn fornøyde hvis dette kan bidra til en etterbruk som kan vekke interesse, sier han.

MÅ VOKTES: Broen over Vågen, som måtte voktes døgnet rundt, reiser til Austrheim fredag ettermiddag. Bergen kommune ville ikke betale for vaktholdet lenger, med Kystlandsbyen i Austrheim tar gladelig imot.
RUNE NIELSEN