Hun ble innlagt på sykehus etter at en fremmed mann tok seg inn i leiligheten hennes onsdag morgen. Den 93 år gamle kvinnen ble funnet blodig på gulvet etter at hun utløste trygghetsalarmen.

To menn ble pågrepet og siktet for ran samme dag. Fredag blir de løslatt.

— En av dem har erkjent tyveri av kvinnens lommebok, men nekter straffskyld for ran, sier Kjersti Kathrine Svendsen, politijurist ved Bergen Sør politistasjon.

Ikke grunnlag

Han innrømmer at han har tatt kvinnes lommebok. Den andre, en 45 år gammel mann, har vært i området. Politiet mener ikke at også han var i leiligheten til Eriksen.

— Hvorfor løslater dere de to?

— Det er ikke fare for at bevis kan ødelegges. Det er heller ikke gjentakelsesfare. Dermed er vilkårene for varetektsfengsling borte, svarer hun.

Selv om de normale vilkårene for varetektsfengsling ikke er til stede, åpnes det for fengsling dersom det «er egnet til å støte allmennhetens rettsfølelse eller skape utrygghet dersom den mistenkte er på frifot.»

— Vi har diskutert dette, men det skal mer til for å få noen fengslet på det vilkåret. Vi ser svært alvorlig på denne saken, men den er ikke så alvorlig at vi kan bruke denne spesialbestemmelsen, sier Svendsen.

- Kan føle seg trygge

Morten Ørn betegner saken som oppklart.

— En 49 år gammel har tilstått at han var inne i leiligheten. Vi er sikre på at rett mann er pågrepet, sier stasjonssjefen ved Bergen Sør politistasjon.

Han mener folk i Aurdalslia ikke behøver å være redd for at dette skal skje igjen.

— Først så jeg ham ikke, men så sto han der med hodet inne i et skap. Der lå seddelboken min. Men han var ikke i hell, for det var bare 300 kroner i den. Og så noen kredittkort - men de er det jo bare å sperre, så han fikk ikke noe der, heller, sa Eriksen til BT onsdag kveld.

Politiet er svært takknemlig for hjelpen de har fått fra publikum.

— Vi fikk mange nyttige tips som bidro til at saken raskt ble oppklart. Publikum fortjener stor takk, sier Svendsen.