– Det er mange som kontakt i skranken og vil ha kodet om busskortene sine, men vi kan ikke gjøre noe før 1. juni. Vi får sikkert masse å gjøre på fredag, sier Wenche Soleng, informasjonsmedarbeider på Bergen bystasjon.

Se video!

Må kodes om

I dag er det fire ulike busstakster i Bergen, alt etter hvor langt man reiser. Dyreste månedskort koster 950 kroner. Det billigste 660. Laveste takst for enkeltbilletter er 23 kroner, høyeste er 46 kroner.

Fredag koster bussbilletten 23 kroner og månedskortet 600 kroner, uansett hvor i Bergen ferden går. Men retten til å reise over hele Bergen til en rimelig penge, kommer ikke av seg selv.

Eldre kort er i utgangspunktet kodet for de sonene det først ble kjøpt for. Teknisk sett virker det da bare i de sonene. Skal kortene fungere for hele byen, må de kodes om, og det kan kun gjøres på Bystasjonen. Der har de merket pågangen fra bussreisende i flere uker allerede.

– Men vi kan ikke gjøre noe før 1. juni, sier Soleng.

De som ønsker at kortetskal gjelde ialle sonene, må derfor pent stille opp og få kortet omkodet på Bergen Busstasjon, men ikke før i morgen tidlig klokken åtte.

Månedskort for eldre

– Det er en ren teknisk sak. Vi har ikke mulighet til å fremdatere kortene med det systemet vi har i dag. Derfor har vi ikke kunnet ordne dette før 1. juni, sier Kaare Enæs, markeds— og informasjonssjef i Tide Buss.

– Men dette må ikke gjøres med en gang. Reiser du for eksempel fra Nesttun til sentrum, er det bare å fortsette å reise på det. Men vil du reise videre til Åsane eller Loddefjord, må kortet kodes om.

I tillegg til enhetstaksten, innføres det månedskort for den eldre garde. Første gangs utstedelse skjer kun på Bystasjonen og passbildemå tas med. Det gjøre neppe køen kortere.

– Beredskap

– Vi skal sørge for å ha beredskap slik at vi kan ta oss av det som kommer, lover Enæs, som viser til at nye, ordinære månedskort kan bestilles via internett.

– Da går man bare inn og bestiller de sonene man vil ha. Gjerne alle sonene med enhetstakst. Så kommer kortet i posten. Det må betales på bussen ved første gangs bruk.

KLAR FOR KØ: Fredag klokken åtte kan de første bergenserne sikre seg månedskort til 600 kroner for hele Bergen. På busstasjonen skal Wenche Engsol og kollegene ta seg av køen..
Arne Nilsen