— Han er litt medtatt, men ellers i forbausende god form. Pelsen hadde en del isklumper, som nå smelter på varmkablene i gangen, sier matfar Lars Ersland.

Han lover Mofasa spesialbehandling resten av kvelden slik at han kan komme seg etter den iskalde natten.

BKK rykket ut med klatreutstyr for å berge ned katten som hadde satt seg fast i lyktestolpen.

Først var beskjeden fra strømleverandøren at de ikke kunne komme før i kveld, men da bt.no skrev om saken ombestemte de seg, og dro ut for å redde Mofasa.

Fryktet katt i hodet

Redningsmann Anders Bekken fryktet at katten ville hoppe ned i hodet på ham da han kom klatrende.

— De gjør ofte det. Men denne gangen gikk det bra. Jeg godsnakket litt og klappet katten, før jeg fikk tak i den, sier Bekken som selv har hatt katt i mange år.

Mofasas eier er svært glad i pusen sin.

— Mofasa er som et familiemedlem. Men jeg kan ikke selv gå opp i en strømkabel, sier eier Lars Ersland.

Den må jo være stivfrossen. Til slutt greier den ikke å holde seg fast mer. Willy Andersen

Fortvilelsen

Det var en nabo som oppdaget den ett år gamle katten på toppen av stolpen på Smørås. Først trodde han at det måtte være en ugle som satt der oppe.

— Jeg skulle til å legge meg og så at det var noe der. I morges fant jeg fram kikkerten og skjønte at det var en katt. Den har sittet der i minus 10 grader. Det er helt utrolig at han ikke har falt ned, sier naboen Willy Andersen.

Fortvilelsen er stor både hos eier og nabo. Så langt er det nemlig ingen som kan hjelpe pusen ned. Svaret fra brannvesenet er at de ikke vil rykke ut før etter 48 timer.

— Vi har vanlig prosedyre på dette. Vår erfaring tilsier at katten kommer ned når den blir sulten. De tåler godt litt kulde også, sier vaktoperatør ved 110-sentralen som ikke vil oppgi navnet sitt.

BKK sine ansatte er opptatt på kurs og har gitt tilbakemelding om at de ikke kan komme før i kveld.

Stivfrossen

Men både matfar og Willy Andersen frykter at det blir for sent.

— Heldigvis har han tjukk pels, men han er ikke i toppform nå, sier Ersland.

— De kan ikke bare la katten sitte der til den dør. Den kommer nok ned før brannvesenet dukker opp, men da er den død, sier Willy Andersen.

Andersen har katt selv, og synes veldig synd på Mofasa.

— Den må jo være stivfrossen. Til slutt greier den ikke å holde seg fast mer.

Katten pleier aldri å være ute om natten. Familien var ute og ropte på. Mofasa i går kveld da den ikke dukket opp. Men det var mørkt og kaldt og ingen fikk øye på katten som klamret seg fast i stolpen rett utenfor.

KALDT: I mange minusgrader har katten sittet på toppen av stolpen i hele natt.
Ane Børhaug
KATTEVENN: Willy Andersen oppdaget at det var en katt som satt på stolpen da han tok fram kikkerten i morges. FOTO: Ane Elisabeth Børhaug