En ny strekning åpner på riksveg 7 Sokna-Ørgenvika om en drøy uke. Veien til 1,65 milliarder kroner vil gjøre bilturen til Oslo kortere for utålmodige bergensere.

I dag tar det rundt syv timer å kjøre fra Bergen til Oslo, ifølge Google Map.

— Man vil spare cirka 21 kilometer, og det tilsvarer omtrent 20 minutter, sier prosjektleder Erik Furuset hos Statens vegvesen.

10 meter veibane

Både de som kjører Hemsedal, Hardangervidda og Hol-Aurland få glede av den nye veien.

Vegvesenet har arbeidet med veien siden 2011. Den har en veibane på ned imot syv meter enkelte steder. Den nye veien vil bli 10 meter bred.

Gjennom miljøgaten i Sokna blir fartsgrensen 40 km/t, mens det blir på 90 kilometer i timen på cirkaseks kilometer av strekningen. På den gamle veien er det både 50-, 60- og 70-sone.

Tryggere

Jan-Ove Halsøy, leder for Norges Lastebileier-forbund i Hordaland, er svært positiv til den nye veien.

— Ikke bare vil vi spare tid, men veien blir også tryggere. Det vil bli en mye bredere veibane og en større veiskulder. På den gamle veien er det så lite plass at den minste uoppmerksomhet kan gi fatale følger. Vi håper den nye veien vil bidra til å forebygge ulykker, sier han.

Han forteller at lastebiler nok vil spare hakket mindre på strekningen enn personbiler, da de ikke kan kjøre i 90 kilometer i timen.

— Vi kan bare kjøre i åtti, men vi vil likevel spare tid, sier han.

Blir dyrere

For de mer gnitne bilistene kan det være penger å spare på å droppe den nye veien. Det koster nemlig 70 kroner å passere i bompenger for personbiler. For tyngre biler er prisen 175.

— Jeg tror likevel de fleste vil velge den raskeste veien, sier Furuset.

Halsøy tror nok de fleste lastebilsjåførene vil velge den nye veien.

— Likevel må jeg si at jeg skulle ønsket man kunne bygget en slik vei uten å ty til bompenger, sier han.

Vil du betale for å spare 20 minutter? Diskuter under:

SPAR TID: Her vil den nye veien gå. Ved å velge denne, sparer du 20 minutter.
Statens vegvesen