— Studentene virker litt spente, men det løsner opp utover kvelden, sier Dina Mikalsen, leder av Kjernestyret i Studentforeningen på NHH.

På Norges Handelshøyskole blir det fest for de cirka 900 bachelor- og masterstudentene som begynner denne høsten.

— Nå har nye studenter blitt immatrikulert. Bachelorstudentene er allerede med fadderne. I dag skal studentene døpes og så blir det fest etterpå.

Hun er klar på hva som er hennes farvorittarrangementer denne uka.

— Jeg tror teambuilding på Håkonsvern, leirduskyting og maritime konserter på torsdag vil slå an. Vi får blant annet besøk av Fagernes Yacht Club.

Høyt aktivitetsnivå

På matematisk-naturfaglig fakultet skal 668 fadderbarn gjennom et fullstappet program, forteller faddersjef Preben Sangolt på Matematisk-Naturfaglig fakultet ved Universitetet i Bergen (UiB).

— Det blir pub-til-pub der fadderbarna skal gjennom 14 utesteder, grilling og bading, og vi har leid hele Kvarteret på torsdag. Da kommer et kjent norsk band, det blir quiz og band som spiller studentenes ønsker.Mandag kveld skal de ut på utestedet Metro, sier han. Han vil derimot ikke si at ølet vil renne ned denne uka.

— Det er blitt lovet en regnfull uke, og jeg kan love at det vil regne mer ute enn øl inne, sier Sangolt.

— For første gang har vi et rusfritt tilbud hele uken. Det er vi ganske stolt av.

Kan ikke legge demper på festen

Koordineringsansvarlig for fadderuken ved UIB, Christine Wigestrand, er opptatt av at alkoholen ikke skal dominere inntrykket av fadderuken.

— Vi kan ikke legge noe demper på fadderuken ved å bare ha fokus på alkohol. De nye studentene er myndige og har ansvar for eget alkoholinntak, derimot skal ikke fadderne oppfordre til høyere alkoholinntak, sier Wigestrand.

I år, som i fjor, har fadderuken satset på egne faddervakte, som skal overvåke og forebygge uheldige alkoholrelaterte hendelser.

— De er bare ekstra faddervakter som skal hjelpe folk på bussen, gi dem vann og noen form for mat, sier Wigestrand.

De skal være stasjonert ved Den Blå Steinen, men også gå som natteravner i gatene. Wigestrand skryter av et utstrakt samarbeid med politiet.

— Politiet har vært veldig hjelpsomme og de har kurset oss i helga.

NHH skal også delta på sentrumsstudentenes faddervaktordning.

— Ja, det er viktig at også vi deltar. Kjernestyret skal gå natteravner denne uka, sier leder av Kjernestyret, Dina Mikalsen.

Politiet skryter av studentene

Rektor på UiB, Dag Rune Olsen, tror på en edruelig fadderuke.

— Det har all jeg grunn til å håpe og tro på. De har laget et profesjonelt opplegg, og det ser ut som opplæring og organisering av faddervakt er enda mer profesjonelt enn i fjor.

Politiet er fornøyd med studentenes innsats for å få kontroll på alkoholkonsumet.

— Vi har økt samarbeidet vi begynte på i fjor. I år føler jeg vi har hatt god dialog og ser lyst på dette. De skal ha ros for opplegget sitt, sier Bengt Angeltvedt, seksjonssjef på patruljeseksjon ved Bergen sentrum politistasjon.

- Hører ikke et over gjennomsnittlig alkoholkonsum til studenttilværelsen?

— Et høyt alkoholnivå har ikke kommet for å bli. Vi har en visjon for å få dette ned. Dette er ikke en avholdskampanje, men vi forsøker å formidle budskapet om at det går an å ha det gøy uten å ta det siste glasset, sier Angeltvedt.

Tips eller bilder? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post