Hopp i havet-farsotten har spredd seg landet rundt i stor fart.

Resultatet av talløse utfordringer i sosiale medier har vært kreative badevideoer og donasjoner til ymse veldedige formål.

Fra Færøyene?

Tilsynelatende kom trenden til Norge fra Færøyene, der «hele landet» hoppet i havet i løpet av noen få dager i påsken.

— Nesten alle hoppet, spesielt blant de yngre. Det sto køer på de ulike kaiene, og folk måtte vente på tur, sa fæyrøyske Óli Jákup Jacobsen til NRK tidligere i vår.

Om det var på Færøyene det hele startet, er imidlertid uklart. Noen mener det kom fra Canada, mens andre peker på en færing i Danmark.

Uavhengig av opphav, fenomenet har de siste ukene også spredt seg som ringer i iskaldt vann i USA.

Enkelte videoer tyder imidlertid på at amerikanerne var i gang med å bade allerede før færøyingene. Denne er publisert i mars:

Skader og dødsfall

I slutten av april dukket det opp enkelte meldinger om bekymrede redningsetater i blant annet Wisconsin og Michigan.

Det hele tok fullstendig av etter familien til en kreftsyk liten gutt fra Missouri, utfordret folk til å bade for å samle inn penger til guttens behandling.

Raskt kom det flere meldinger om folk som skadet seg i badeulykker. Den syke babyens familie skal ha donert penger til en mann som brakk ryggen da han stupte ut i for grunt vann.

I forrige uke druknet en 16-åring i en innsjø i Minnesota. Dødsfallet ble satt i sammenheng med fenomenet som i USA har fått navnet «Cold Water Challenge».