Flomvarselet er i dag satt på gult nivå for Hordaland, Sogn og Fjordane og deler av Rogaland.

Nedbørsmengdene som er varslet fremover er ikke mer enn vanlig vestlandsregn, men fordi bakken er mettet av vann, kan det likevel bli oversvømmelser lokalt, ifølge Ingeborg Kleivane Krøgli, vakthavende hydrolog hos NVE.

— Gult nivå betyr at folk må ha litt ekstra oppmerksomhet, sier Krøgli.

Små elver utsatt

Denne gang kan flommen komme i små og bratte elver, som raskt reagerer når nedbøren tiltar.

Krøgli råder folk til å rydde bekker på eiendommene sine for rusk og rask som flommen har revet med seg. Særlig gjelder det å få ryddet dreneringsveien for vannet, understreker hun.

Tidligere i uken var flomvarselet satt på rødt nivå for Vossavassdraget og oransje for andre områder.

NVE er oppmerksom på at situasjonen kan forverre seg. Jordsmonnet på Vestlandet er mettet av nedbør og regnet kan fort gjøre mer skade enn mengden skulle tilsi.

— Vi følger med og vil vurdere varselet på nytt ettersom helgen nærmer seg, sier Krøgli.

Regn fra i kveld

— Vi får en pustepause fra regnet på dagtid torsdag, men i kveld kommer det inn en varmfront fra Nordsjøen, og regnet vil spre seg fra vest i løpet av kvelden, sier Martin Granerød, som er vakthavende meteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet.

Regne vil det gjøre også store deler av morgendagen. Natt til lørdag blir det en ny pause, før det lørdag formiddagen er på'n igjen. Også søndag er det varslet nedbør, men da går regnet over til byger.

Nedbøren er ventet å bli 20-30 mm over hele Vestlandet fredag og lørdag, mens det søndag kan bli 20-30 mm lokalt.

Karibisk regnvær

Tidligere i uken falt det over 100 mm lokalt flere døgn på rad.

— Hvorfor ble det så mye regn tidligere i uken?

— Vi fikk over oss luftmasser som hadde utgangspunkt i Karibia. Luft fra de områdene inneholder ekstra mye fuktighet og har en tendens til å slippe fra seg store nedbørsmengder. Regnet som er varslet nå, kommer fra nordlige deler av Atlanterhavet der luften ikke er så varm og derfor ikke bringer med seg like mye vann, forklarer Granerød.

Via nettsiden Sildre.no legger NVE ut data fra vassdragene der vannstanden overvåkes.

Måledataene fra Vangsvatnet viser at vannstanden raskt er på vei tilbake til et mer normalt nivå. Grafen kan du ser her. (Klikk på stedet du ønsker målerdata og klikk deg videre til grafen for vannføring).