— Jeg tror folk har likt NRKs sendinger før valget, og at mange har valgt å følge dem inn i valgnatten av den grunn, sier Jens Kjeldsen, førsteamanuensis ved institutt for medievitenskap ved Universitetet i Bergen.

I tidsrommet fra klokken 21 til 23 valgnatten, hadde NRK 1.250.000 seere mens TV 2 hadde 319.000. NRK tok dermed nesten 60 prosent av markedsandelene mens TV 2 fikk 15 prosent i dette tidsrommet, og forskjellene fortsatte å øke utover kvelden.

Valgforsker Frank Aarebrot mener seertallene er urettferdige for TV 2.

Dårlig valgdagsmåling - NRKs valgdagsmåling var helt skandaløs. Den viste at SV gjorde et brakvalg, hvilket de ikke gjorde. NRK bruker useriøse byråer bestående av telefonselgere i stedet for kvalifiserte folk. Jeg er dypt skuffet over at NRK velger å spare penger på dette, sier han.

— TV 2 brukte et seriøst byrå med en mer realistisk valgdagsmåling. Videre utover i sendingen rotet de det imidlertid til for seg. På et tidspunkt viste TV 2 prognoser med borgerlig flertall, mens NRK skjerpet seg og falt tilbake på mer realistiske prognoser, sier Aarebrot.

Både Kjeldsen og Aarebrot mener TV 2 og NRK hadde sterke kommentatorer i studio.

— Jeg har stor respekt for deres kompetanse, problemet er at de nesten ikke slapp til fordi man prioriterte valgvaker med jubel og buing, og politikere som ble spurt om å kommentere usikre tall, sier Aarebrot.

Han mener begge sendingene fikk et rituelt preg, og at dette gikk på bekostning av analysen.

Best på grafikk Aarebrot mener TV 2s sterkeste kort under valgsendingen var grafikken. Mens NRKs Geir Helljesen gestikulerte foran tradisjonelle datasøyler, brukte TV 2s Kjetil Dahle store armbevegelser for å hente frem de ulike valgresultatene på en dataskjerm.

— De brukte ny teknikk som er ledende internasjonalt. CNN bruker dette programmet. Men NRK har personligheten Geir Helljesen. Det blir interessant å se hvem som skal erstatte ham nå som han er gått av med pensjon.

Jens Kjeldsen mener TV 2s nye grafiske fremstilling til tider bar preg av gutt med nytt leketøy.

— Men presentasjonen av valgresultatene var klar og lett forståelig. Det er godt NRK ikke springer etter TV 2, og velger å holde seg til de tradisjonelle søylene, sier Kjeldsen som også mener sendingene til de to kanalene til tider ble veldig lik.

Aarebrot håper TV 2 tar konsekvensen av lave seertall og forsøker et helt annet konsept ved neste valg.

— Det hadde vært deilig med en politikerfri valgsending helt frem til partilederdebatten sent på kveld. Det vil gi mer rom til analyse. På valgdagen er jo alle mest opptatte av hva velgerne har stemt. Jeg håper TV 2 forsøker dette med utgangspunkt i den nye teknologien de har skaffet seg.

Hvilken valgsending valgte du? Si din mening her: