Det koker mot NRK og Radioresepsjonen, etter at Aleksander Helmersberg skrev et sint innlegg på Facebook på vegne av datteren Milla (3).

Treåringen har Downs. I innlegget, gjengitt av BT i dag, har pappaen fått nok.

BTs sak, «Hvorfor kødder dere med at datteren min har Downs, Radioresepsjonen?», er blitt landets mest delte avissak i sosiale medier.

Før klokken 16 fredag er saken lest av over 90.000.

— Aldri snakke om Downs igjen

Tidligere i dag sa pappa Aleksander at responsen er overveldende og fantastisk. Samtidig utfordret han gjengen bak Radioresepsjonen til å møte Milla.

FAMILIEN: Milla (3) er hovedpersonen i pappa Alksanders harmdirrende innlegg, der han etter tre år har fått nok og ber folk slutte å spøke med Downs. Her er familien samlet, med mamma Camilla Waage og sønnen Sander (6).
Privat

— Så kan de få et ansikt på dem de faktisk tuller med. Men det tør de vel ikke. Egentlig forventer jeg ikke at NRK skal ta kontakt i det hele tatt, sa Helmersberg.Om det er et svar på dette som ligger bak, vites ikke. I alle fall: Like før klokken 15 i dag la Tore Sagen, en av programlederne i humorprogrammet, ut følgende melding på sin Twitter-konto:

«Vi har lagt oss flate, jeg skal aldri snakke om Downs igjen og møter gjerne både Alexander og Milla (uten Dagbladet på slep).»

BT har prøvd å få ytterligere kommentarer fra Sagen, uten å komme i direkte kontakt.Underholdningsavdelingens redaksjonssjef, Rune Lind, sier Sagen «ikke ønsker noen intervjuer, og henviser til Twitter-meldingen».

NRK: — Beklager på det sterkeste

NRK-ledelsen sier de beklager tullingen med Downs i torsdagens program på de sterkeste.

  • Det har aldri vært meningen å såre noen. Dette er i stor grad improvisert radio, og da er det også slik at man noen ganger trør feil. Og det gjorde vi denne gangen, sier Hilde Ebeltoft-Skaugrud, kommunikasjonssjef i NRK.

— Har programlederne selv ønsket å formidle noe?

PROGRAMLEDERE: «Hva er hensikten med å tulle med mennesker som ikke kan forsvare seg», spurte Millas pappa, etter nok en runde med Downs-tulling på Radioresepsjonen. Nå legger NRK seg flat for kritikken. Frontfigur Tore Sagen i radioprogrammet (bak t.v.) sier han gjerne møter Milla og pappaen.

— Jeg har snakket med redaksjonsleder, og vi er helt samstemte på at vi denne gangen trådde feil. Og da er det bare å beklage.

- Millas pappa har utfordret gjengen bak Radioresepsjonen til å treffe Milla. Har de fått med seg utfordringen?

— Jeg skal ta det med meg tilbake.

- Vil dette føre til noe internt, i form av presiseringer eller retningslinjer?

— Det handler om en bevissthet, at man har en bevissthet oppe. Det er et skjæringspunkt i alt som har med improvisert radio å gjøre, der det ene ordet tar det andre og man skal tråkke riktig. Vi får se på dette som læring, og vi håper det ikke skjer lignende en annen gang, sier NRKs kommunikasjonssjef.

Hun føyer til:

— Dette er selvsagt en sak som vil bli diskutert i redaksjonen, og en sak som man snakker om. Men vi er ikke helt der at noen skal få reprimande. Du får høre nærmere med redaksjonssjefen i Underholdningsavdelingen.

«Sterkt å lese»

Redaksjonssjefen heter Rune Lind. Han har selv lest innlegget til Millas pappa.

— Jeg synes det er sterkt å lese, sier Lind.

— Det er klart vi er lei oss for at noen er blitt såret. Det er ikke intensjonen vår å skade noen som helst gruppe i samfunnet.

Lind sier han forstår reaksjonene som kommer. I sitt innlegg spør Millas pappa blant annet:

— Hva er humoren med å si «Mennesker med Downs er mer kåte»?

Lind sier de uten tvil trådte feil under torsdagens sending.

— Det er ikke annet å si enn at Radioresepsjonen går direkte, og at man av og til kan trå feil. Vi vurderer det slik at der gjorde vi i går.

- Er det for lett å ty til for eksempel Downs i humorsammenheng?

— Nei, det skal det definitivt ikke være lett å ty til det for å være humoristisk. Absolutt ikke. Det er en grunn til at vi beklager, sier Lind.

Han føyer til at man skal «kunne snakke om alt», men ikke slik at det sårer en gruppe i samfunnet.

Ringte pappaen og beklaget

Fredag tok Lind selv opp telefonen og ringte Millas pappa - for å beklage.

— Det går ikke an å lage kjøreregler og retningslinjer for alt. Men vi kan være obs på grupper i samfunnet som kan være utsatt for negativ omtale, og heller holde fokus på å sparke oppover, sier Lind.

— Det synes jeg i veldig stor grad vi er flinke til. Radioresepsjonen provoserer, og skal provosere, men jeg synes nesten alltid vi holder oss innenfor det akseptable, sier redaksjonssjefen.