Fasiten etter valget viser at Arbeiderpartiet fikk 35,4 prosent av stemmene. Men da Geir Helljesen presenterte valgdagsmålingen til NRK, fikk partiet hele 3,6 prosentpoeng mindre.

Dermed er avviket større enn feilmarginen på spørreundersøkelsene som er dusinvare i media før valget. Og det selv om marginene egentlig skal være langt lavere.

Mest bom hos NRK ... SV ble på samme måte spådd å ha fått 9,8 prosent av stemmene. Også det var en skivebom for Synovate, som lager målingen for NRK. I virkeligheten fikk de 3,6 prosent færre stemmer.

Av de tre valgdagsmålingene i NRK, TV 2 og VG, er det NRK som skiller seg ut med de store bommene.

– Det var ikke noe godt resultat for vår del. I dag har vi brukt dagen til å lete etter hva som gikk galt. Vi har ikke kommet til bunns i det ennå, sier Håkon Kavli i Synovate. Ifølge ham er det trolig en feil i programmeringen eller vektingen som har laget kluss.

– Avvikene er utenfor feilmarginene våre. 3000 personer ble spurt, og da skal feilmarginen være maks to prosentpoeng, sier Kavli. Han sier det er fortvilende, fordi de tidligere stort sett har truffet godt.

Synovate, tidligere MMI, har laget valgdagsmålingene til NRK siden 1993. ... og minst hos TV 2 – Trenger vi målingene, når de likevel kan vise så store feil?

– Egentlig er de ikke så feilaktige. TV 2s måling hadde lite bom. Dessuten viste alle tre målingene rød-grønt flertall, sier Kavli.

Av de tre målingene, traff TV 2 desidert best. Den er laget av TNS Gallup. Største avviket deres var å gi Frp 1,5 prosentpoeng for lite, mens de bommet med 0,1 på Høyre og traff blink på KrF.

– Valgdagsmålingene er best å ta som et førsteinntrykk. Det går ut over ryktet deres når det er såpass store sprik, sier Sveinung Arnesen.

Stipendiaten ved Institutt for sammenliknende politikk på Universitetet i Bergen mener valgdagsmålingene ikke må bli tatt for å være helt nøyaktige.

– Det er en grei start, men du bør vente de timene det tar. Det har jeg inntrykk av at politikerne absolutt gjorde, sier Arnesen.