At treklatring slett ikke er for pyser, fikk de 13 deltakerne i årets NM i treklatring virkelig vist publikum. De konkurrerte i å komme fortest mulig femten meter opp i treet ved hjelp av tau og fotlåsteknikk. De friklatret opp til femten meter, og de klatret arbeidsløype med fire-fem forskjellige ferdighetsposter høyt oppe i treet. Videre reddet de ned en skadet klatrer, og presisjonskastet med blypose og kasteline.

Og hipp, hipp, hurra for Bergens egen Tarzan! Trepleier Sigurd Sondre Huvestad (42) vant nemlig knepent sammenlagt foran sin noe yngre, men like spreke kollega Malcolm Horn.

Melkesyre og tenners gnissel

Men før resultatlisten var klar måtte de tretten deltakerne jobbe så svetten silte.

— Veldig bra, Anders! Ikke gi deg, du klarer dette! Ett, to, ett, to! Hepp! Hepp! Du er bare én hårsbredd fra bjellen! Kom 'an!

Det mangler ikke på oppmuntrende tilrop fra konkurrentene og publikum nede på bakken. Likevel har nummer 14 det stritt høyt, høyt der oppe i tauene. Fotlåsteknikken og hoftevrikken sitter som den skal, men hva hjelper det når melkesyren sprenger på? Nummer 14 henter frem sine aller siste krefter, og hiver seg opp til den forløsende bjellen. Dingeling! Han klarte det! Yes!

Og da vår egen Huvestad stod klar på stigen for å friklatre, manglet det heller ikke på tilrop.

— Juks, du må ha hele fire tær nedpå stigen! Fort deg! Bruk litt muskler! Tynger alderen, sier du?!? Go, go, go!!!

Vår lokale Tarzan når bjellen i hurtigtogsfart, plingeling! Yes!

Morsomt å se på

Publikum koser seg med nystekte vafler, pølser, varm buljong og ekte skogskaffe laget over bål. Og unge og eldre forsøker seg i treklatringens kunst; noen kommer opp i trærne mens andre mer står på hodet i tauene. Men gøy har de det, alle sammen.

Et kanadagåsepar er de eneste som ikke liker all ståheien. De spankulerer kjeftende over plenen og rister litt på svansen. Tenk å komme her og ødelegge den fredfulle parkidyllen på denne måten! Skammelig, kvakk-kvakk!

Fornøyd kunde

Ingrid Nørstebø har tatt turen ned fra Fjellveien for å få med seg mesterskapet.

— Jeg kjenner nemlig til to av trepleierne, sier hun og peker på Jan Ove Strand og Irene Jendraszek fra Bergenhus bydel.

— De har fjernet en del store trær fra tomten min. Du kan tro de var flinke. Rene ballettdanserne hele 25-30 meter over bakken, forklarer hun imponert.

Irene Jendraszek er ikke så opptatt av konkurranse, så hun har meldt seg som hjelper til publikumsklatringen.

— Jeg har nok ikke høydeskrekk, nei. Synes det er kjempegøy å svaie frem og tilbake i vinden høyt, høyt der oppe. Vi er jo godt sikret. Jeg stoler fullt og fast på utstyret, sier hun og klapper på klatreselen som hun har festet rundt hoftene.

Ønsker flere folk

De spreke trepleierne må ha det både i toppen og i kroppen.

For å utdanne seg som trepleier må man enten ta et ti ukers kurs i Oslo, eller reise til England eller USA.

— Her lærer man blant annet om både fysikk og plantekunnskap, klatremetoder, alt om vinsjer, motorsagbruk, diverse tau og hvordan man lager og bruker opptil 30-40 forskjellige knuter, forklarer Erik Solfjeld, leder av Trepleiegruppen i Oslo.

Samtlige treklatrere vi prater med trives utrolig godt i jobben.

— Tenk så kjekt å sitte der oppe i trærne og titte ned på folk; det er ikke alle forunt å ha så mange under seg, flirer trepleier Erik Thomassen fra Kristiansand kommune.

11 lag stoff i buksen

— Det eneste minuset må være når det piskregner. Da er det ikke så greit å ha på seg motorsagbuksen med 11 lag stoff. Jeg kan love deg at den tar mange liter vann og blir utrolig tung, smiler Kaj Ove Hatlestad fra Kjersti & KO Hagetjenester her i Bergen.

— Vi ser hverandre ikke så ofte i løpet av året, så denne konkurransen er veldig viktig for oss. Her lærer vi utrolig mye av hverandre. Og så er det som du ser veldig sosialt, smiler den glade vinner Sigurd Sondre Huvestad (42) og vender blikket mot himmelen - og gode kolleger som svaier høyt, høyt der oppe i tretoppene.

Bergens egen Tarzan! Og hele landets beste treklatrer!

FESTLIG: – Aldri i livet om jeg skal ned igjen herfra, ikke før til våren! utbryter fysioterapeut Magnar Myklebust (63) fra Nordfjord begeistret. Han lurer på hvorfor i all verden han ikke har forsøkt dette tidligere i livet
Foto: Knut Egil Wang