Helsebyråd Liv Røssland er bekymret.

– Vi har konstatert en stadig økende pågang av folk som ber om sosialstøtte den siste tiden. Dette er en stor utfordring for oss. Her snakker vi om mennesker som aldri har vært i denne situasjonen tidligere, og som heller ikke skulle vært der nå, sier hun.

Les også: Skremmende og uverdig

Eneste utvei

Odd Gudding måtte ty til sosialhjelp da medisinkvitteringene hans ble liggende i kø i månedsvis hos NAV. Fremdeles er det uvisst når den 75 år gamle pensjonisten får pengene refundert. I mellomtiden er sosialhjelp eneste utvei for å få endene til å møtes. For å unngå at et virus han har på lungen skal utvikle seg til kreft, er Gudding avhengig av en spesiell type medisiner. Det siste året har han hatt mellom 30.000 og 40.000 kroner i medisinutgifter. En betydelig del av dette skal dekkes av NAV.

Les også: Syv av ti nye ledige fikk ikke penger

– Det siste halvåret har ventetiden blitt stadig lengre. Jeg har ikke fått fem øre siden oktober. Nå har jeg fått beskjed om at NAV ikke kan se på kvitteringene mine før i april. I mellomtiden har jeg ikke penger nok til å kjøpe nye doser av den livsviktige medisinen, sier Gudding.

Les også: Barnehagetrøbbel etter NAV-rot

Saksbehandlere får skryt

Han skryter likevel av saksbehandlerne sine på NAV-kontoret i Ytrebygda.

– De har vært enestående, og har sørget for at papirene mine er blitt sendt videre i systemet straks jeg har levert. De har også brukt mye tid og mange telefoner på å etterlyse og oppspore kvitteringene mine. Men det ser ikke ut til å hjelpe, så byråkratisk som NAV-systemet er blitt, sier han.

Les også: Innrømmer svikt

– Nedverdigende

Møtet med sosialkontoret synes han også var svært nedverdigende.

– Jeg måtte gjøre rede for pengebruken min ned til den minste krone. Det mener jeg er ganske drøyt når det er NAVs skyld at jeg må gå på sosialkontoret.

Gudding er ikke alene.

– Mennesker som nå strømmer til er kommet i akutt økonomisk krise fordi det trekker ut med saksbehandlingen i NAV. De er rasende og fortvilte, og føler at de er blitt svært urettferdig behandlet, sier Liv Røssland.

Helge Skodvin