Visst høres det ut som en aprilspøk. Men fra og med 4. mai kommer Norges Automobil-Forbund med en nyskapning som kan gjøre livet langt lettere for bruktbilkjøpere. Bilorganisasjonen vil nemlig gi seks måneders på bruktbilkjøpet ditt — selv om du kjøper bilen av en privatperson.

— Det er et uhorvelig antall bruktbilkjøpere som kommer i konflikter hvert år. Med dette tilbudet ønsker vi å gi privatkunder en bedre trygghet ved bruktbilkjøp, sier Stein Edvard Seim, regionsjef for NAF region Vest.

NAF kjøper forsikring

Bilen må være maks 12 år, og ikke ha kjørt mer enn 200.000 kilometer for å få denne garantien. Seim innrømmer at NAF nå beveger seg ut i ukjent terreng.

— Hva dekker denne garantien?

— Mekaniske feil pluss havarier. Ikke feil som blir avslørt i testen vår. Nå er vi er i full gang med å opprette et nettverk av verksteder, sier Seim.

Slik vil ordningen fungere: Du vil kjøpe en brukt bil av naboen, og tar en 1350-kroners test hos NAF. Hvis NAF finner ut at bilen er ok, får du tilbud om å tegne en seks måneders garanti for 850 kroner ekstra. Disse pengene bruker NAF til å kjøpe en forsikring hos samarbeidspartneren Gjensidige.

Skulle bilen få mekaniske feil eller havarerer innen 6 måneder eller 10.000 kilometer, kontakter du NAF. Enten fikser NAF-folkene småting der og da, eller henviser deg til et verksted. Kunden ser ingenting til regningen, som gjøres opp mellom NAF og Gjensidige. Og skulle reparasjonen ta lang tid, gir garantien rett til leiebil i inntil 30 dager.

Tryggere privatkjøp

Årlig kjøper nordmenn ca. 360.000 bruktbiler, rundt halvparten av kjøpene foregår mellom privatpersoner.

Det er vel kjent at bruktbilprisene ligger 10-20 prosent lavere hos private selgere enn hos forhandlere. Når en aktør som NAF går inn med en garanti som gjerne er minst like god som forhandlernes garanti, kan kjøp mellom private bli vel så trygt som gjennom forhandlere.

Tilbudet gis til bilorganisasjonens 430.000 medlemmer, rundt 30.000 av disse bor i Bergen og omegn.

— Vi venter ikke nødvendigvis flere medlemmer på grunn av dette, men vi håper at flere eksisterende medlemmer vil benytte seg av testtilbudet, sier han.

— Årsaken til at vi ikke har lagt både test og garanti inn i samme pakketilbud, er at de som kjøper bil hos forhandler og der får garanti, skal kunne velge om han vil ha NAF-garantien eller ikke, sier Seim.

— Vi avstår selvsagt fra å gi garanti på enkelte biler. Kun bilene som vi anbefaler folk å kjøpe, kan få garanti, sier NAF-sjefen til Bergens Tidende.

NYSKAPNING: Fra mai tilbyr NAF bruktbilgaranti - selv for kjøp mellom private. - Vi ønsker å gi privatkunder bedre trygghet ved bruktbilkjøp, sier Stein Edvard Seim, regionsjef for NAF region Vest.<br/>Foto: ARNE NILSEN