Da Askvoll Kyrkje ble restaurert i fjor, måtte gulvet brytes opp — og der under plankene fant bygningsarbeiderne en flaske som lå inne i kirkemuren.

Den brune flasken er forseglet og har trolig ligget der de siste 151 årene. Inni er en papirrull med håndskrevet, gammel skrift - på dansk.

Søndag åpnes flasken i forbindelse med den offisielle gjenåpningen av den restaurerte kirken. Da skal det også kirkens 150-årsjubileum markeres.

Konkurranse

— Dette er kjempemorsomt og måtte spares til en spesiell anledning, sier daglig leder i Askvoll kyrkjelege fellesråd, Rune Ziener.

Han forteller at de har laget en konkurranse der menigheten kan gjette hva som står i brevet og hvem som har skrevet det.

— Ting tyder på at brevet er like gammelt som kirken i og med at det lå under gulvet.

Noen av ordene som kan skimtes gjennom det brune glasset er «Dødelig afgang», «Majestet Kong Carl XV» og «Bergen».

Kong Carl var konge i Sverige og Norge fra 1859 til sin død i 1872, noe som passer med at kirken ble bygget i 1863.

— Hva tror du står i brevet?

— Jeg tenker at det er en slags grunnstein som er lagt ned. Det er gjerne arkitekten bak kirken som har skrevet det, Anders Askevold, sier Ziener.

God fysisk tilstand

Statsarkivar i Bergen, Yngve Nedrebø, er enig i at det trolig er snakk om en grunnstein.

— Det høres ut som noe som er lagt ned i forbindelse med byggingen. Dette er ikke en del av embetsarkivet, så vi vil ikke gjøre krav på noe sånt, sier han.

Nedrebø forteller at det er grunn til å tro at papiret er i god stand siden det trolig ikke er utsatt for temperatursvingninger eller sollys i disse årene. Papirkvaliteten på den tiden var også god.

— Jeg har stor tro til den fysiske tilstanden, men jeg tror ikke dette går inn i norgeshistorien heller. Det finnes en del eksempler på slikt, sier han.

Han har selv vært med å legge ned ting i grunnstein, og da har tanken vært å legge ned noe som kan virke pussig som kanskje åpnes om 500 år.

SPENT: Rune Ziener er daglig leder i Askvoll kyrkjelege fellesråd og gleder seg til å åpne flasken.
MARIT VEBERG ASK