Torsdag morgen fant de ansatte ved Husnes Storsenter denne lappen på veggen. Avsender er anonym, men alle i lokalsamfunnet vet hvilken sak det dreier seg om. Like før jul ble en mann i Gulating lagmannsrett funnet skyldig i å ha voldtatt en jente i 2002.

Etterlyser dagbok

Dette er innholdet på lappen, i A4-format, som er hengt opp:

«Dusør 75.000

Kr 50 000 (femtitusen) til den eller de som har informasjon som kan føre til ny sak og frifinning, i saken der en 34 år gammel mann ble uskyldig dømt i 2010 for voldtekt av en 14 år gammel jente i 2002.

Kr. 25.000 til den eller de som kan skaffe til veie jenta sin dagbok fra 2002, som blir holdt skjult av jenta.

100 % anonymitet. Send mail og vi vil kontakte deg pr mail eller tlf om ønskelig.»

Til slutt er det oppført en e-post der man kan henvende seg.

Det er ikke bare i sentrum av Husnes lappen er spredt.

— Det henger eksemplarer fra Rosendal til Valen, på stolper, postkontor og i butikker, sier Kjell Steinsbø, bistandsadvokat for jenten som er omtalt i den aktuelle saken.

Usikkert hvem som står bak

  • Vi etterforsker dette for å se om det foreligger noe kriminelt, sier Sigurd Børve, politioverbetjent ved Kvinnherad lensmannskontor.

Han sitter med noen eksemplarer som var hengt opp på Husnes Storsenter og butikker i Husnes sentrum.

Børve understreker at han ikke vet hvem som har skrevet eller hengt opp plakaten.

— Vi håper etterforskningen kan bringe dette på det rene. Det er et lite og gjennomsiktig lokalsamfunn. Folk reagerer på at dette har skjedd, sier han til bt.no.

- Dagbok eksisterer ikke

Offerets bistandsadvokat reagerer sterkt på plakatene som nå er hengt opp.

— Dette er en ekstra belastning for henne, og hun tar det tungt. Jeg har bedt henne samle inn plakater og levere de til politiet med tanke på fingeravtrykk, sier Kjell Steinsbø.

Han avviser at det finnes en dagbok fra 2002.

— Den har aldri eksistert og det er patetisk å antyde det.

Sjekker video

Overvåkningsvideoen på Husnes Storsenter kan muligens gi svar på hvem som har hengt opp lappen med lovnad om dusør n på butikkene der.

— Vi har vært gjennom videoen uten å få svar, men skal granske den ytterligere, sier senterleder Geir Jakobsen til bt.no.

Saken vekker sterke følelser i lokalsamfunnet.

Det har ikke lyktes bt.no å komme i kontakt med mannen som ble funnet skyldig i voldtekt i Gulating lagmannsrett. Politiet understreker at de ikke vet hvem som har hengt opp plakatene.