Et voldsomt smell runget i bydelen ved 03.30-tiden. Like etter sto en bygning i full fyr på Ørnafjellet, en kilometer nord for det mer kjente fjellet Lyderhorn.

Brannen var kraftig og godt synlig også fire timer senere, selv om regnet høljet ned. Helt fra Bergen sentrum, én mil unna, kom det meldinger om flammene.

Ringte Forsvaret

Ettersom det ikke finnes registrerte hus eller hytter i området, var Brannvesenet i villrede om hva slags brann det var.

— Vi har ringt både Forsvaret og Bergen lufthavn Flesland, men ingen av dem har installasjoner på Ørnafjellet, sa brannvakten i Bergen til bt.no tidlig fredag morgen.

Brannstedet lå minst en halvtimes gange fra nærmeste vei, i svært ulendt terreng.

— Trolig ville det ha tatt oss dobbelt så lang tid i mørket, og det kunne ha vært farlig for mannskapene. Vi valgte derfor å la brannen gå ut av seg selv, sa brannvakten.

Brannvesenet trodde det kunne dreie seg om en liten hytte som barn hadde snekret. Det var torden i området tidlig fredag morgen, og brannen kunne ha startet som følge av lynnedslag.

Først utpå formiddagen begynte brannvesenet ferden opp på fjellet for å undersøke brannstedet.

- Kjempesmell

I mellomtiden inviterte bt.no leserne til å foreslå løsninger på mysteriet. Meldingene strømmet inn via e-post:

«Vi bor i Furukollen 11, og våknet av et kjempesmell ved 03.30-tiden. Trodde huset vårt raste sammen,» skrev Erlend Rudjord. «Jeg vet ikke hva som brant, men det var et meget kraftig smell på denne tiden. Jeg og min kone lå og sov, men vi våknet begge av dette smellet som vi tror var et lynnedslag,» skrev Erik Lie fra Nipedalen.

«Jeg bruker å sove tungt og ikke våkne av noe, men dette var helt vilt, hele huset ristet og både jeg kona og barna våknet,» skrev en leser i Krabbedalen.

UFO-teori

Leserne sendte oss også fantasifulle forklaringer om alt fra heksebål til UFO-er.

«Mest sannsynlig er det et romskip fra en av månene som er skjult bak Mars som har kræsjet. Mannskapet har sikkert omkommet, men forsvaret vil helt sikkert benekte all kjennskap til dette. Det i seg selv er i grunnen bevis godt nok. Mao. er det våre alierte i Nato som har skutt romskipet ned,» skrev «En godt informert leser».

Vi kunne imidlertid raskt avlive UFO-ryktet. Dersom et romskip (eller et fly) hadde krasjet, ville det blitt registrert av jordskjelvmålinger. Det var ingen seismiske hendelser i Bergen natt til fredag, opplyste avdelingsingeniør Mathilde Sørensen på Institutt for geovitenskap ved Universitetet i Bergen.

Mysteriet løst av bt.no-leser

Blant de mer jordnære tipserne var radioamatør Asle Fonn, som kontaktet bt.no da han leste om brannen. Bygningen som brant, måtte være en liten hytte med sambandsutstyr.

— Den har stått der siden 1950-årene, og er så vidt jeg vet den eneste bygningen i området. Bergen Radioamatører har en del elektronikk i hytten, og er par firmaer bruker den også, sier han.

Da brannvesenet endelig kom seg opp på fjellet ved lunsjtider, kunne teorien bekreftes. På toppen av Ørnafjellet fant de en utbrent liten hytte. Det viste seg at hytten var eid av Telenor, men ble brukt også av radioamatørene i Bergen. Lynnedslag var nesten helt sikkert brannårsak.

Bt.no fikk klar beskjed da vi ringte Bergen Brannvesen ved 12-tiden. Hadde de funnet brannårsaken?

— Det var ingen UFO.

<b>UTBRENT:</b> Nei, dette er ikke en havarert UFO, slik noen av våre lesere hadde mistanke om fredag morgen.
Øystein Ask
<b>BRANN PÅ FJELLTOPPEN:</b> Frode Høgset tok dette bildet av brannen fra sin leilighet i Nygård terrasse litt før klokken 05 fredag morgen. - Jeg våknet av et brak, med påfølgende risting en stund før jeg oppdaget brannen, sier fotografen.
FRODE HØGSET
<b>FORSTØRRELSE:</b> Her er et av bildene av brannen forstørret kraftig opp.
FRODE HØGSET