Guiden vår, Gun Losnedal, kunne fortelle om sol og vakker fuglesang. Vi som var med på den første guidede turen til Bergen By Expert/Bergenhus og Årstad kulturkontor, fikk en helt annen opplevelse. Gårsdagens vandring innover dalen ble nemlig sterkt preget av intense, kalde regnbyger. Men det var på en måte med på å understreke temaet for denne vandringen, som er mystikken og dramaene i dalen.

Full-bookede turer

Det er ikke måte på hvilken interesse det er blitt for disse turene i Isdalen. I går kveld var det 60 mennesker, fordelt på to grupper med hver sin guide, som gikk ca. to timer inn og 45 minutter tilbake — altså nærmere tre timer. Av og til i øs-pøsende regnbyger.

— Da vi prøvegikk denne turen fikk vi imidlertid se hvor vakker Isdalen og områdene rundt Svartediket kan være. Det var sol, det var varmt og yrende fugleliv og fuglesang. Det kan virkelig være vakkert her, sa guiden vår, Gun Losnedal.

I løpet av de nærmeste ukene skal det arrangere 8 - 10 liknende turer i Isdalen. Samtlige er fullbooket, og det er nå ventelister for å få lov til å være med. Derfor var det heller ingen som trakk seg av værmessige årsaker i går.

Så annerledes ut

89 år gamle Trygve J. Fauske gjennomførte turen i elektrisk rullestol, men så er han også lommekjent i området. I hele sitt liv har han bodd i det samme huset i Svartediksveien, og Isdalen har vært hans lekeområde.

— Men denne veien var ikke her da jeg var kjuagutt, forteller han.

— Da gikk det to veier der hvor Svartediksvannet nå ligger. Blant annet den gamle postveien. Og innerst i dalen lå det flere gårder. Jo, her var det fint å vokse opp, husker han.

Det var da også så sent som i midten av 1950-årene at Svartediket ble demmet opp til de dimensjonene den har nå. Da ble to vann til ett, og mye av den vakre naturen ble satt under vann.

Men det hadde skjedd i etapper. Behovet for rent drikkevann begynte å melde seg i Bergen allerede i 1840-årene, og førte til de første oppdemningene, og til Nordens første skikkelige vannverk.

Mørke mysterier

Det er imidlertid de mørke mysteriene i Isdalen som er hovedideen med disse guidede turene. Planen var et par turer en helg i april, men dette var tydeligvis noe publikum ønsket.

Først og fremst er det mysteriet rundt Isdalskvinnen, som ble funnet drept helt innerst i Dødsdalen i 1970.

— Det skal liksom være litt mørkt og mystisk dette her, så derfor er hele turen innover dalen innrettet mot det som skjedde helt innerst, med funnet av den såkalte Isdalskvinnen, forteller kveldens andre guide, Eirik Brudvik, oss.

Tragedier og mysterier er det - på rekke og rad. Tyskere fra Bryggen som begikk selvmord fordi de hadde underslått penger, en sokneprest som heller ikke fant livet verdt å leve lenger, og derfor gjorde ende på det inne i Isdalen. Og «Løvemannen», en kar fra Østlandet som kom til Bergen og begikk et drap nettopp i Isdalen. Det fikk han dødsdom for, men ble benådet. Det viste seg at han var en dyktig fyr, for mens hans satt som straffange på Akershus var han med på å hogge ut løvene som står foran Stortinget i Oslo.

37 år etter hennes død vet vi fortsatt ikke hvem som drepte Isdalskvinnen. Og slike mysterier får oss altså til å ta bena fatt for å få vite litt mer. Så får det heller regne hunder og katter.

Lillebø, Jan M.