— Utviklingen har vært enorm. Mens farmor laget håndskrevne lønnssedler på kjøkkenbordet, er vi i dag helt avhengig av godt dataverktøy og har en egen lønns- og økonomiavdeling, opplyser rørleggermester Paal R. Jørs, som leder firmaet sammen med sin bror Espen.

Hektiske år

Utallige boliger og industribygg i Bergen har i dag rør og sanitæranlegg anlagt av medarbeidere fra Oswald Jørs A.S. Mest hektisk var det de årene firmaet hadde røropplegget ved Høyteknologisenteret og Galleriet samtidig. Firmaet har også deltatt i utbygging for Statoil, Realia, Martens, Scandic Hotel og Suitell Edvard Grieg, for å nevne noe.

— Utbyggingen i Lyderhornsvei, Loddefjord, Vadmyra, Brønndalen og Godvik har betydd mye for oss og gitt oss mange oppdrag, forteller Paal R. Jørs. Firmaet har ikke minst samarbeidet tett med boligbyggelagene. Dette langsiktige samarbeidet har betydd mye for alle parter.

Firmaets grunnlegger Oswald R. Jørs arbeidet hos Anders O. Grevstad da han begynte for seg selv 1. september 1955. Etter hvert fikk han sine egne sønner med seg. Eget bygg ble reist i 1972. Og i 1985 flyttet firmaet inn der de holder til i dag, i Johan Berentsens vei 4 på Laksevåg.

Brødrene Terje og Ole Jørs ledet firmaet frem til 1996, i en periode med stor utvikling. Blant annet kjøpte de aksjene i Chr. M. Vestrheim i 1983. Firmaene hadde da samlet 135 medarbeidere og en omsetning på 55 mill. kr. I dag leder Terjes sønner Paal og Espen Oswald Jørs, mens Oles sønner Christian og Thomas er to av lederne i Chr. M. Vestrheim. Selskapene har i dag totalt 110 ansatte og en omsetning på 121 mill. kr. De er samlet under eiendomsselskapet Jørs Invest AS.

Radikale endringer

— Hvordan har rørleggerarbeidet utviklet seg disse årene?

— Utviklingen har vært preget av radikale endringer. Når det gjelder materiell har plastrør i stor grad overtatt. Det har betydd mindre slit og bedre helse for rørleggerne. For oss har kvalitet hele tiden vært avgjørende. Ved å yte litt mer, får vi kunden tilbake neste gang, sier Paal R. Jørs.

— Hvordan er det å drive i rørleggerbransjen i dag?

— Konkurransen er stor og forbrukerne er veldig prisbevisste. Offentlig autorisasjon var et kvalitetsstempel før. I dag er det langt lettere å få godkjenning. Dermed står kvaliteten i fare. Hadde politikerne sittet litt lengre på Stortinget, kunne rammebetingelsene vært mer forutsigbare, mener Jørs.