ELISABETH LANGELAND MATRE

For oss vanlige dødelige kan det være en prøvelse bare å lese gjennom den tettpakkete sakslisten på fire sider.

Tenk deg da hvis du skulle stå opp klokken halv seks, dra på jobb, jobbe nesten full dag for så å dra til bystyresalen og jobbe deg gjennom de femti sakene på dagens liste — og hvis du var heldig, var du hjemme halv tolv den kvelden ...

— Såpass skylder jeg velgerne, sier Knut Johan Larsen (60), nestleder i SVs gruppe og en av bystyrets mange fritidspolitikere.

«For spesielt interesserte»

Høsten 2003 ble han valgt inn som en av 67 representanter i det sittende bystyret i Bergen. Siden har han vært på hvert eneste møte en gang i måneden, pluss de månedlige møtene i finanskomiteen.

— Det er interessant å være med og bestemme i styre og stell. Men av og til føler jeg at det blir litt fort og gale. Sakslistene har det med å bli vel lange, sier Knut Johan.

Men på jobben snakker ikke Knut Johan politikk.

Det lukter deilig, nytt hus idet vi kommer inn på Lyssand industrier på Os for å møte ham. Produksjonen av dører og vinduer går for fullt.

— Det blir lite SV-snakk her, bekrefter kollega Kurt Storemark mens han pusser på en kommende vinduskarm. Han synes for så vidt det er greit at Knut Johan forsvinner litt tidligere en mandag i måneden for å gå på bystyremøte.

— Det går greit det, selv om det faller litt mer på oss andre. Noen må jo holde på med den der politikken. Det er for spesielt interesserte, smiler Storemark og fortsetter med pussingen.

Slips og treningsdrakt

Knut Johan kjører hjem til Blomsterdalen for å skifte klær og ta en kopp kaffe i ro og mak, før han vender snuten mot det gamle rådhus og minst åtte timer med diskusjoner. Han bruker ryggsekk for å få plass til bunken med sakspapirer. Selv om han bruker mye tid på å sette seg inn i sakene, innrømmer Knut Johan at det ikke er alle bunkene han leser like grundig. Forståelig, i grunnen.

På tide å skifte klær.

— En journalist sa en gang at SV var så forutsigbare og kjedelige. Kanskje jeg skulle tatt utfordringen og stilt på bystyremøtet i arbeidsantrekket, humrer Knut Johan og betrakter den røde kjeledressen.

Men det blir nok skjorte i dag også.

— Ingen slips?

— He, he, det er heldigvis ingen slipstvang i bystyret. Men litt pene i tøyet må vi jo være, sier han og finner frem en gråblank skjorte.

Tilstander som i Kristiansand bystyre, der de folkevalgte fikk kjeft for å stille på møter i joggesko, har ikke forekommet i Bergen.

— Ingen har dukket opp i treningstøy så vidt jeg vet. Og Friele vil jo helst ha en viss stil over det, sier Knut Johan.

Før han begynte på Lyssand industrier, jobbet Knut Johan på IFA malingsfabrikk i 30 år. Han har vært både fabrikksjef og logistikksjef på teknisk avdeling. Da fabrikken ble lagt ned, ble han arbeidsledig noen år.

— Det er jo en erfaring å ha med seg, selv om jeg godt kunne vært den foruten, sier Knut Johan.

Politikk har han drevet med siden 1967, men bystyreverv er en ny erfaring.

Maur og grå eminenser

Vi entrer salen i god tid. SV-Larsen finner sin faste plass. Klokken fjorten sharp klubber ordfører Herman Friele det hele i gang.

Så er det å jobbe seg gjennom barnehageplanen, nye bybanespørsmål, bompengeringen, diverse reguleringsplaner, reviderte vedtekter for skolefritidsordningen, utredning fra biblioteket, museumspolitikk, vedtektsendring for hjemmetjenester, valg av vararepresentant i overformynderiet, Bergen Kinos søknad om fritak for eiendomsskatt og BiRs søknad om kommunal garanti for nytt lån. Blant annet.

Blant fritidspolitikerne i Bystyret finner du alt fra studenter til pensjonister. Et fåtall er heltidspolitikere, nærmere bestemt femten.

— Vi er mange maur og grå eminenser her, sier Knut Johan med et smil.

Så var det det med sakslisten. Femti saker denne mandagen.

— Det går feil vei. Møtene blir lengre og lengre. En saksliste på femti saker er i lengste laget. Når vi får tre minutter på oss til å kommentere en sak som er viktig, har rullet og gått i mediene og angår mange, synes jeg det blir for dumt. Det blir jo ingen skikkelige, opphetete debatter, mener Knut Johan.

— Klarer du å holde deg våken, da?

— Ja da, det går greit, men nå må ikke møtene bli lengre enn de er. Vi skal jo helst ikke gå på dop, spøker Knut Johan.

Og det har han jo rett i.

PÅ PLASS: Femti saker står på listen denne mandagen. Litt i overkant, synes vår mann i salen. Bystyremøtet begynner klokken fjorten sharp, og de fremmøtte må belage seg på minst åtte timer med debatt og avstemming.<br/>Foto: ØRJAN DEISZ
PÅ VEI: En mandag i måneden går Knut Johan Larsen tidligere fra jobb for å rekke bystyremøtet. Først svipper han innom hjemmet i Blomsterdalen for å ta på skjorte, få seg en kopp kaffe og hente sakspapirene.
PÅ JOBB: - Det er greit å ha en jobb der du bruker deg selv fysisk, spesielt når du skal bruke hodet såpass i politikken, sier nestleder i SVs gruppe, Knut Johan Larsen. På Lyssand industrier i Os produseres dører og vinduer, og Larsen trives «på gølvet».