JENNIFER FOSSNES

SILJE VESTVIK

Det er bare rundt en femtedel av oss som drar på lengre påskeferie, de fleste holder seg hjemme. Men det trenger ikke være kjedelig av den grunn.

For barnefamilier som har fått nok av smøringstrøbbel og grinete unger i pulk, har Påske-Bergen mye å tilby.

Akvariet kan du møte de nye apene, to livlige krabater av typen hvitøret silkeape. Krokodiller, slanger og øg-ler står for ekte påskegrøss fra naturens sin side, mens pingvinene er pyntet som alltid i kjole og hvitt. I 3D-filmen «SOS Planet» kan du komme helt inn i dyrenes verden.

Flere dyr kan ses på Fanaseter Kafé og Minigård . Der er det full aktivitet hele påsken. Påfugl, geiter, kaniner, griser og høns gleder seg til å få besøk av store og små. Kanskje er der noen ekte påskekyllinger også? Det er også muligheter for hesteridning og vognkjøring. Dessuten blir det grilling av pølser og pinnebrød.

Vannkanten har åpent hver dag i påsken. Den blå delfinmaskoten Duffe kommer, og det blir rutsjekonkurranse med premier i Selmersklien for barn over 10 år.

Premier blir det også for de eventyrlystne på Bergen Sjøfartsmuseum . Der er det skattejakt, barnefilm og teg-ning til og med skjærtorsdag.

Er hyling, skriking og magevrenging mer din stil, kan det være verdt å ta en tur til karusellene på tivoli i Arenum .

Ta bilder!

Bergen Kino har 32 påskefilmer på plakaten. Med åtte nye filmer og førpremierer på filmene «Blade Trinity», «Hide and Seek» og «Beleiringen», ser det ut til at bergensernes filmbehov blir dekket.

Bryggens Museum og Troldhaugen kan du tenke deg tilbake til gamle dager. Hvordan forestiller du deg at hanseatene og Edvard Grieg feiret påske?

Påsken er en ypperlig anledning til å finne frem fotoapparatet og ta flotte bilder. Fyll albumet med andre bilder enn familiebilder fra jule— og sommerferiene. Med digitalkamera, koster det ikke noe ekstra å knipse uendelig mange bilder. Blinkskuddene kan for eksempel sendes til fotokonkurransene til Bergen Reiselivslag og Hundreårsmarkeringen.

Lek påskekrim

Dagsturer på Byfjellene er alltid en sikker vinner uansett årstid. Både Fløibanen og Ulriksbanen går for fullt hele påsken, så det er bare å pakke kvikklunsjen og appelsinene.

De som ikke er født med ski på beina, har ingen grunn til å ligge og late seg av den grunn. Hvorfor ikke lære kickboksing? I dag tilbyr Kampsportsenteret fri tilgang på både treningsapparater, og instruktører. Ellers er flere idrettshaller åpne på ukedagene, der kan man boltre seg på matter eller spille ballspill.

Er du sugen på adrenalinkick og bensinsmak i kjeften, kan kanskje Bergen Gokartsenters forlengete åpningstider friste? Eller hva med å lage din egen påskekrim på Wasteland ? Her kan du leke deg med blant annet paint-ball og laserpistoler.

Bergenshallen og Slåtthaug kunstisbane er stengte for sesongen. Men på taket på Xhibition kan man stå på skøyter og øve på piruetter i dag og lørdag fra 11-20. Skjærtorsdag og langfredag er det kveldsåpent.

Pasjonskonserter

Påsken er først og fremst kristendommens høytid, og det skorter ikke på arrangementene i Bergens kirker . På langfredag er det tradisjonell korsvandring fra Korskirken til Kalfaret, med stopp for skriftlesning, bønn og musikkinnslag.

Konsert med pasjonsmusikk spilles i flere av byens kirker, og Bach er en gjenganger. Han spilles blant annet i Biskopshavn og Solheim kirker i kveld, Johanneskirken påskeaften og i Mariakirken på søndag. 2. påskedag kan du la deg forføre av en orgel- og klokkespillkonsert i Johanneskirken.

Det er ikke helt dødt på musikkfronten utenfor kirkene i påsken. Fredag og lørdag hylles The Beatles på Rick Visekjelleren, og Dagfinn Iversen trio holder konsert på samme sted torsdag til lørdag.

Spillpåsken

Påsken er også en høytid for spill, og Bergen kommune og Galleriet arrangerer under navnet «Spillpåsken» turneringer iblant annet sjakk, backgammon, bridge, Trivial Pursuit, og bergensmesterskap i yatzi.

De som ikke får nok av påskenøttene på tv, kan bryne seg på andre spørsmål på pubquiz . Blant annet er det music & movie-quiz på Fusion på skjærtorsdag. Garage har rock-quiz 2. påskedag, da har også Café Opera kvalifisering til NM i quiz.

Klikk deg inn på www.bergenspuls.no for fullstendig oversikt over kulturtilbudet i påsken.

NYE SJARMØRER: Akvariet fikk fredag nye beboere, to sjarmerende hvitørete silkeaper fra Sør-Amerika. Du kan se de gumle druer og Marie-kjeks hver dag kl. 14.<br/>Foto: TOR HØVIK
SKATTEJAKT: På Sjøfartsmuseet kan du finne en ekte skatt, og få premie i tillegg. <br/>ARKIVFOTO: KNUT EGIL WANG