TRULS SYNNESTVEDT

For det er ikke akkurat et lite gratulasjonshefte redaksjonen for «Under eføyen» har jobbet frem. 311 sider og 532 bilder består jubileumsdokumentasjonen av.

Og selvfølgelig er det mest skolen det handler om.

Den får innledningsvis sine fortjente hilsener og hyllest.

Fra rektor Odd Øvretveit, selvfølgelig. Deretter i tur og orden fra opplæringsdirektøren i Hordaland, Svein-Erik Fjeld, fra ordfører Herman Friele, fra fylkesmann Svein Alsaker, fra NHH-rektor Per Ivar Gjærum og fra elevrådsleder 2003/2004, Jens Frølich Holte.

«Selv var jeg elev ved skolen fra 1956-59. Det var mine beste skoleår...», skriver fylkesmannen.

«Takk for det dere har gjort for utviklingen av kremmerbyen Bergen», skriver ordføreren.

«Det pedagogiske utstillingsvinduet Bergen Handelsgymnasium er en veiviser i et broket opplæringslandskap», føyer opplæringsdirektøren til.

Og NHH-rektoren kaller BHG for handelshøyskolens «storebror».

Mens elevrådslederen forteller at: «Aktivitetsnivået står som et levende bevis for Bergen Handelsgymnasiums fantastiske elevmiljø.»

...og Sissel

Og mye tyder på at rosen er fortjent. Boken er stappfull av eksempler på det. Det skinner gjennom i intervjuer med de fleste, fra et knippe tidligere rektorer til vaskehjelp og vaktmester. I stoff om både Mercur og mediefag.

Her er selvfølgelig de obligatoriske referatene fra klasseturer og skolefester. Lærere som koser seg med en flaske øl i hånden på blåturer og elever som tester «Douce France» og lager fester, show og revy.

Her er intervju med BHG-russ anno 1930 Eyolf Langmyhr og tre bla' Ravnå, alle tidligere BHG'ere, Knut, Alf Christian og Christian.

For ikke å glemme Sissel, med etternavn Kyrkjebø. BHG-elev siste halvdel av 1980-årene. Akkurat da karrieren hennes eksploderte.

«Jeg husker godt alle de gangene jeg måtte be om fri. Det var aldri noe negativt å høre, skolen var raus med meg», forteller hun i jubileumsboken.

Fra Dreier til dags dato

Men her er også bildene og bidragene som gjør boken til noe mer en enn skolehistorie. Til by-historie, faktisk.

Beskrivelser, i tekst og bilder, av Bergen i gamle og ikke fullt så gamle dager, sett fra skolen ved Stadsporten.

Vi skimter byens utvikling, fra Dreiers akvareller, via Byparken anno Strøket-tiden, til de moderne, strammere linjer i dagens bybilde.

Og viktigst, kanskje, at de aller fleste av skolens elever er avbildet i en eller annen fasong, på klassebilde, på klassetur eller i skoleaktivitet.

Titusenvis av bergensere vil finne sine besteforeldre, fedre, mødre, barn eller gamlekjærester på disse bildene.

Det er bare å ta av seg russeluen for bokens redaksjon; Børge Smith, Terje Axelsen, Eyolf Tuvin og Lill Vibe Simonsen, de to siste henholdsvis forfatter og redaktør.

JUBILANT: Bergen Handelsgymnasium i Kalfarveien runder 100 i flott stil - og med en flott jubileumsbok.<p/> OMSLAGET PÅ «UNDER EFØYEN»