Da de første snøfjonene dalte ned fra himmelen i går morges, var det mange som fant ut at tiden var inne til å få riktig jul på bilen. Det visste en del av byens bilverksteder og dekkbutikker å sko seg på.

Praktisk og greit

Live Halmø Lunde (36) var tidlig ute for å sikre seg plass i køen hos Dekkmann i Kanalveien på Minde.

Hun er bosatt i Eidsvåg, men reiser av gammel vane til Dekkmann i Kanalveien på Minde.

På spørsmål om hvorfor hun ikke skifter dekk selv, svarer hun:

— Jeg vet hvordan det gjøres, men det er rett og slett for tungt for meg. Dessuten har jeg ingen som kan hjelpe meg med akkurat dette. Derfor er det veldig praktisk og greit at det finnes folk som kan gjøre jobben for meg, sier hun.

At det koster noen kroner, ser hun stort på.

— Jeg betaler gladelig for å slippe alt slitet. Det viktigste er at jeg slipper å være redd for å skli av veien, sier hun.

Store forskjeller

495 kroner måtte Lunde ut med denne gangen. Hun har ikke sjekket prisene på dekkskift hos andre verksteder i år, men bruker Dekkmann av gammel vane.

En sjekk hadde lønt seg. Billigst ut kommer Mathiesen Auto som tar 200 kroner jobben. Hos Bil og Dekk på Nesttun tar de 250 kroner.

— Jeg har ikke fulgt så mye med hva andre tar, men jeg tror vi ligger ganske lavt. Hva tar de dyreste, da? spør daglig leder Rune Bårtveit.

— Nesten 500 kroner.

— 500 kroner? Bare for dekkskift?

— Synes du det var mye?

— Nei da. Det er jo markedet som bestemmer.

— Hvordan har dere fastsatt deres pris?

— Vi satte den prisen vi mente var normal, og har holdt den i mange år.

— Er det ikke fristende å legge på litt når det er lange køer med kunder?

— Det er kanskje noen som gjør det, men ikke vi.

Koster meg fagfolk

Avdelingsleder hos Dekkmann på Nyborg, Atle Sanden, presiserer at Dekkmann-avdelingene i Bergen har forskjellige priser. På Nyborg tar de 450 kroner for dekkskift.

— På Minde tar de 495. Årsaken til at Dekkmann ligger noe høyere enn en del konkurrenter, er at vi bruker fagfolk også i høysesongen, påpeker Sanden.

Han sier at de prøvde å hyre inn ungdommer, men valgte å gå bort fra det.

— Vi satser på kvalitet og da må du lønne de ansatte fagfolkene deretter. Vi lever av dekk hele året, understreker Sanden.

Og har du ikke skiftet, er det ingen grunn til å vente. Ifølge værsiden yr.no skal det bli vinterlig vær de nærmeste dagene, med dagtemperaturer på fire-fem grader og snøbyger på kysten. Frem mot helgen er det meldt om bra vær og litt høyere temperaturer om dagen.

Silje Katrine Robinson