Gruppelederne i bystyret er blitt enige om at bystyrets kontor skal lage en utredning der man blant annet skal se om det trengs vakthold i bystyret.

— Jeg mener at vi bør ha vakter i en eller annen form. De kan ha som oppgave å passe på publikum, og se hvem som kommer og går, sier gruppeleder i Frp, Tor Woldseth.

Hva ble ropt?

Bakgrunnen er reaksjonene etter at palestineren Mustafa Chamleh ropte noe under debatten om krigen i Gaza på forrige bystyremøte. Hva han ropte, er det flere versjoner av, og lydopptakene som finnes er svært utydelige.

Flere politikere i Frp, Høyre og KrF har hevdet at det dreide seg om en trussel, og at det ble ropt «Du skal dø». Det avviser palestineren og hans venner.

  • Jeg ropte «Hvor mange er død?». Alt annet er tull. De forandrer på hva jeg har sagt fordi de vil bruke det politisk, sier en oppgitt Mustafa Chamleh.

Han er fortvilet over å bli sett på som en trussel, og ber bystyret om ikke å bruke penger på vakter bare fordi han ikke klarte å holde følelsene inne på forrige møte.

  • Har de ikke annet å snakke om og bruke penger på? Dette er et demokrati, og det fritt for folk å komme her. Sånn bør det fortsatt være, sier Chamleh.

Skrev leserbrev

I går trykket BT et leserbrev der han forklarte hva som skjedde under møtet.

  • Politikeren som talte (Trygve Birkeland fra KrF, red.anm.) snakket lenge om at 13 israelere var drept av palestinske raketter. Jeg ville spørre ham om hvor mange som var døde i Gaza i de israelske angrepene. Jeg har familie og venner der. Det var sterke følelser involvert, sier han.

I korridorene i går ble trusselpåstandene kraftig tonet ned. Tor Woldseth sier han ikke aner hva som ble sagt.

  • Jeg har hørt fem forskjellige versjoner. Poenget er bare at noen følte seg truet, og da mener jeg vi må se alvorlig på det, sier han.

Får ros

Bergen Frp skrev et brev til ordføreren, med kopi til partileder Siv Jensen, der de uttrykte bekymring for at representanter følte seg kneblet etter episoden. I går ble dette tonet ned i bystyret

  • Det var en umiddelbar reaksjon. Nå har vi overlatt dette til forretningsutvalget, og er ferdige med saken, sier Øistein Christoffersen, formann i Bergen Frp.

Han roser Chamleh for at han har skrevet leserbrev og fortalt sin versjon.

I dag er det ingen form for vakthold i Gamle Rådhus under møter. Tor Woldseth peker på at det også i forhold til verdisaker og garderobe kan være behov for vakt. Bystyrets kontor skal også vurdere forhold som brannsikkerhet og arbeidsmiljø i sin utredning.

Høvik, Tor