I fire måneder har Alan jaktet på et nytt sted å bo. Han har vært på over 15 visninger. Utleierne er tilsynelatende positive på visningene. Helt til han går ut døren. For når han kontakter dem igjen, eller de kontakter ham, så får han det samme svaret over alt: «Beklager, utleid».

— Er det slik fordi jeg er utlending? Spør han på godt norsk og svarer selv:

— Jeg tror det nå. Jeg har bodd her i åtte år og aldri opplevd noe negativt, bortsett fra på boligmarkedet. Og det var faktisk lettere å få seg et sted å bo da jeg kom hit, sier 38-åringen, kurder fra Irak.

Arbeidsgiveren forbannet

Arbeidsgiveren hans de åtte siste årene, Autoglass AS, har engasjert seg sterkt for å finne et sted å bo til ham.

— Jeg er skikkelig forbannet. Er det virkelig sånn det er i Bergen og Norge? Spør Ole Mikal Johansen. Han er sjef på Alans arbeidsplass.

— Det har ikke hjulpet at vi som bedrift har vært villige til å garantere for ham, ringer for ham eller på annen måte gir anbefalinger. Alle utleiere jeg har vært i kontakt med, på hans vegne, har forståelse for problemet. Alle sier de ikke har problemer med å leie ut til «utlendinger», men de gjør det aldri, sier Johansen.

— Du må visst ha nordisk utseende for å leie. Er dette en skjult form for diskriminering? Spør Johansen.

- Jeg kan ikke gi opp

Alan smiler oppgitt fra sofaen i bofellesskapet i Bjørnsons gate. På rommet sitt har han seng og en stor flatskjerm. I desember kommer konen til Norge fra Irak. Han har dårlig tid nå.

— Når hun kommer, kan vi ikke bo her, dette er ikke noe for en familie, sier han.

Han sitter med PC-en fremme og søker på finn.no. 30 nye leiligheter er lagt ut denne helgen.

— Jeg ringte til en to minutter etter at den ble lagt ut, likevel fikk jeg beskjed om at den var utleid. Da sa jeg: «nå allerede, den ble jo lagt ut nettopp».

— Der er en interessant nær Nesttun, sier Alan. Han vil helst bo nær arbeidsplassen. Sjefen lover å ringe for ham.

— Jeg må jo bare fortsette å lete, kan ikke gi opp. Og humøret må jeg beholde, sier han og smiler.

- Er blitt verre og verre

Leder av Leieboerforeningen i Bergen, Stig Høisæther, reagerer på behandlingen Alan Mahmod Mustafa får i leiemarkedet.

— Men dessverre er dette ganske vanlig, og det er blitt verre og verre de siste årene her i byen. Vi får mange henvendelser om dette. Det hender sakene har rasistiske tendenser, andre ganger er det fremmedfrykt hos utleierne. Mange utleiere i Bergen har et snevert syn på innvandrere, mener Høisæther.

Selv om husleieloven har en paragraf mot diskriminering, står leietakerne ganske maktesløse. Diskrimineringen er nesten alltid skjult og umulig å bevise.

Høisæther er redd finanskrisen og press på leiemarkedet bare gjør situasjonen verre for innvandrere.

— Flesteparten vil få problemer. Prisene er veldig høye nå, du må kanskje opp i 10.000-12.000 kroner for en toroms. Hvem har råd til det? Spør han.

Ble forskjellsbehandlet

Halvparten av utleierne ville heller ha «Fredrik» enn «Atham» som leietaker da BT foretok en diskrimineringstest av leiemarkedet i Bergen for to år siden. Den gangen ringte vi 40 utleiere i Bergen. Negativ forskjellsbehandling av «Atham» i en eller annen form ble registrert i 13 av de 27 leilighetene som ikke allerede var utleid.

HELGE HANSEN