Noen kvelder i uken organiserer musikkterapeutene Lasse Tuastad (41) og Roar Ruus Finsås (43) øving med tre forskjellige rockeband på USF. Musikerne er blanding av tidligere fanger, innsatte på frigang og bandmedlemmer uten kriminell bakgrunn. Kunnskapen fra dette prosjektet er nylig blitt en mastergradsavhandling der Lasse og Roar tar for seg erfaringene fra USF.

Den største utfordringen og konkurrenten vi står overfor når de innsatte skal tilbake til samfunnet, er rusproblemene, forteller Roar.

— Her fungerer det å drive med musikk som et slags rusmiddel i seg selv, det kan ofte være et substitutt for alkohol og narkotika. I tillegg er musikkmiljøet et alternativ til den gamle gjengen og blir et fast holdepunkt i hverdagen. Vi oppdager at det også gjør noe med selvbildet til deltagerne. For enkelte er det første gang de føler at de mestrer noe.

Men helt problemfritt er det ikke alltid.

— Det blir mye organisering av mennesker som ofte lever en høyst ustadig tilværelse. Noen havner på kjøret i perioder, og da må du alltid ha klar en plan B, gjerne også C og D. Til tider må det improviseres mye, men over tid er resultatene forbløffende bra sett i forhold til utgangspunktet, sier Lasse.

I kveld er det konsert på Hinsides i Vaskerelven med en del av bandene fra disse prosjektene. Bandnavn som Kjell & The Kjeltrings og SpitzBergen Rezidents etterlater ingen tvil om at her er det mye selvironi ute og går.