Siden hun ble musiker på heltid for 21 år siden, har Mari Boine gitt ut ni egne album og samarbeidet med en rekke kjente navn, som for eksempel Peter Gabriel, Bugge Wesseltoft og Jan Garbarek.

Musikalsk blinkskudd

Mari Boine ble født i Karasjok i Finnmark 8. november 1965. Hun mottok impulser både fra det læstadianske miljøet hun vokste opp i, samt den samiske kulturen. Boine har vært kritisk til sin pietistiske oppvekst, men medgir at hun også bærer inntrykkene med seg i sin musikk.

– Men jeg gjør mine egne tolkninger av salmene. Mine foreldre sang hele døgnet. Den fineste gaven jeg har fått fra dem er det helt naturlige forholdet til å synge, enten det er salmer eller annen musikk, sa Mari Boine i et intervju med BT i april i år. Dagen før hun og Terje Rypdal åpnet årets Vossa Jazz sammen.

Et samarbeid som Terje Rypdal selv kaller et musikalsk blinkskudd.

– Samarbeidet gikk såpass bra at Mari påsto jeg måtte ha sameblod. Noe jeg tar som en enorm kompliment, sier Rypdal og betror oss et ønske om å få jobbe med Mari Boine igjen.

Foruten å få andre til å ønske seg sameblod, har Mari Boine satt et helt folkeslag på verdenskartet – ikke bare musikken deres. Hennes gode venn og samarbeidspartner, sangeren Inga Juuso, mener Mari Boine har en unik evne til å gjøre den samiske musikktradisjonen tilgjengelig også for andre.

Modige meninger

Hun har flere Spellemannpriser på merittlisten, og har dessuten vunnet Nordisk Råds Musikkpris, Ole Vig-prisen, Nordisk sameråds ærespris og Norsk Kassettavgiftsfonds store lanseringsstipend.

Kvinnen som i dag feirer sine femti år, har lyktes i å spre samisk musikk til en hel verden. På femtiårsdagen deler hun denne musikken, tradisjonen og kulturen med tyskerne. Mari Boine feirer nemlig femtiårsdagen sin i kveld med konsert i Berlin, nærmere bestemt i Passionskirche.

Mari Boines musikk har etter hvert havnet under «Word Music»-kategorien. Selv vil ikke den samiske sangeren sette musikken sin i noen bås.

– For meg er musikk følelser.

Kilder: Wikipedia, Universal Music AS, NRK, BTs arkiver

FEIRER FEMTI: I dag fyller Mari Boine 50 år. Bildet er fra åpningskonserten hun gjorde sammen med Terje Rypdal på årets Vossa Jazz. En konsert Rypdal omtaler som et musi-kalsk blinkskudd. ARKIVFOTO: RUNE SÆVIG
Bergens Tidende