— Ooooaaahiiiii...

Skuespillerne Runa Hovland og Henrik Gjerdrum setter opp en alvorlig mine, retter ryggen og gjør en høylytt opera-imitasjon.

— Jeg tenkte at opera var skrik og skrål, men vi får synge sånn som vi vil, bare vi synger veldig kraftig, kan Runa fortelle.

I krypten under St. Paul katolske kirke er det operafeber. Pressesjef Sophia Manueldas viser vei inn bak scenen og peprer oss med informasjon.

— Vi har skrivegruppe, PR og økonomi, kostyme/scenografi, komposisjon og skuespillere. Vi heter SPOK, og det står for St. Paul Opera Kompani. Stykket heter «Spioner på Café Piccolo». Og vi har gjort alt selv, forteller hun stolt.

Og med «alt» mener Sophia alt. Kostymer og rekvisitter, en halvtimes forestilling med en spennende historie, massevis av tekster og helt ny musikk er blitt til i løpet av ti dager.

— Forestillingen skal også vises på mandag og vi skal være med på Operafestivalen i Grieghallen under festspillene, opplyser den iherdige pressesjefen.

Melodi på xylofon

Andre gjennomgang starter. «Vi står i en kafé, i nittenførtitre. Krigen er jo her, og bomber kommer nær» synger de ansatte på Café Piccolo. To tyske spioner entrer kafeen. En bombe, en forførende diva og en ulykkelig servitrise er blant ingrediensene som gjør «Café Piccolo» til noe mer enn gjennomsnittlig skoleteater.

— Hvordan kom dere på handlingen?

— Det er sånne ideer som vi har, som vi legger til for å få det litt spennende, forklarer Cat-Trang Vu fra skrivegruppen.

Felix Heim har vært med på å lage musikken.

— Jeg har ikke laget musikk før. Noe var vanskelig, men ikke alt. Vi jobbet i grupper på to og to og brukte mest xylofon for å finne en melodi. Etter hvert fikk vi flere instrumenter med, sier han.

Elevene laget hele stykket på egen hånd, men «lag-en-opera-på-ti-dager»-metoden kommer ikke fra 12-åringene.

Ta bomben!

— Dette er tiende gang vi gjennomfører opplegget med elever fra grunnskolen, sier prosjektkoordinator Geir Harald Knutsen.

Opera Vest og BIT20 Ensemble stiller med tre veiledere som har jobbet sammen med lærere fra St. Paul.

— Fordi rammeverket er det samme er det noe som blir likt hver gang, men ungdommene er forskjellige og da blir også resultatene forskjellige, forteller Knutsen.

Det er ikke mye veilederne får lov til å gjøre, men de kan ikke dy seg for å kommentere fremførelsen.

— Høyere! Klang på stemmen!

— Tenn lysene! Ta bomben!

Og, til slutt:

— Veldig bra!

TIPSER: Regissør Jan Holden kommenterer fremførelsen til skuespillerne, men tekstene er det 12-åringene som står for. Fra venstre: Cat-Trang Vu, Benedikte Achen, Kristoffer Ersland, Carlla Eidesund, Nathan Paterson, Henrik Gjerdrum og Runa Hovland.<p/>FOTO: HELGE SUNDE
EKSPLOSIVT: Spionene Runa Hovland (i midten) og Henrik Gjerdrum (t.h.) planlegger å sprenge Café Piccolo, men kafeens egen diva, Carlla Eidesund, stikker kjepper i hjulene. Intrikate forviklinger preger operaen til 7. klasse ved St. Paul skole.<p/>FOTO: HELGE SUNDE