Vi snakker om «Lysichiton americanum», innført fra Amerika for 40 år siden og et lite smykke i hagen ved Bergen Museum. Den spesielle planten, som museet har mange eksemplarer av, omkranser en av parkens dammer. Hagen har også en hvit sort, hentet fra Asia.

— Planten trenger mye vann og trives best i sump og myrjord, opplyser førsteamanuensis Mary Losvik ved Bergen Museum. Det er derfor den er plassert akkurat her.

Reklame

Vi legger først merke til de markert gule høybladene. De er reklame for stengelen med mange bitte små blomster ytterst og trekker bestøvere til seg. Når fruktene utvikler seg, minner blomsterstengelen om en maiskolbe.

Akkurat nå er blomstene og de fargerike bladene flott reklame for Muséhagen. Men blomstringen varer bare en kort stund. Derfor anbefales nysgjerrige bergensere å ta en tur til hagen nå.

De gule bladene visner etter hvert. Da vokser de grønne bladene seg større og kraftigere. Ganske blanke blir de også. De tette plantene kveler alt ugress omkring seg.

— Planten gir fra seg en tydelig moskuslukt. Denne duften er veldig tiltrekkende på det motsatte kjønn og brukes en del i parfyme, opplyser Mary Losvik.

Få planter av den spesielle sorten Lysichiton finnes i Norge. Planten kan kjøpes i England, men Mary Losvik ønsker ikke at den sprer seg langs vannkanter i Norge. Den kan lett utkonkurrere de opprinnelige norske plantene.

3000 plantearter

Muséhagen ble nettopp anlagt for 100 år siden for å vise sjeldne planter fra alle verdens hjørner. Nærmere 3000 ulike plantearter finnes i den 14 dekar store parken. I disse dager er det mange studenter å se i hagen. For den som trenger en pause fra lesingen, er hagen en oase. Hagen er velstelt og bedene skikkelig luket.

— Muséhagen er åpen for alle og barna får lov til å tråkke på plenene, men ikke i bedene, sier Mary Losvik. Hun er ikke så glad for hunder i parken. Grilling i parken vil hun slett ikke ha.

Den ene blomstringen vil avløse den andre i ukene som kommer. 8. mai inviteres barn, unge og voksne til egen hagedag i parken.