Siden foreningen ble stiftet i mars 1987 har han vært formann og en drivkraft. Resultatet har vært at Laksevåg har fått en enda sterkere identitet.

— Det var overraskende, men gledelig, sier Rolf Zachariassen.

— Dette har vært en hobby for meg, og en utrolig givende hobby som har gitt så mye godt. Men det aller mest inspirerende har vært at vi alltid har fått sånn positiv tilslutning fra folk her på Laksevåg. Vi fikk en flygende start i 1987, og siden har det vært positivt ladet hele veien.

I gode og tunge dager

I dag har foreningen 570 medlemmer, og fem medlemsmøter i året. Onsdag kveld møtte ca. 100 opp på møtet i Kommandantboligen, der hovedtemaet var slektsgranskning. Etter musikalsk innslag ved Marianne Juvik Sæbø avsluttet fylkesmann Svein Alsaker møtet med å reise seg for å bringe videre en hilsen fra kongen. I talen sin hadde han mange fine ord.

Rolf Zachariassen vokste opp i Laksevåg sentrum, i Håsteinsgate, og var på vei til Holen skole da de allierte bombeflyene dukket opp 4. oktober 1944. Han var nettopp begynt i 6. klasse. Denne fryktelige dagen fikk han med egne øyne se hvilken viktig innsats mannskapene gjorde for å hjelpe folk i nød, og året etter meldte han seg selv inn i Røde Kors. Seinere ble han formann i Laksevåg Røde Kors Hjelpekorps.

Laksevåg kulturhistoriske forening har jobbet iherdig for å ta vare på viktige deler av Laksevågs gamle historie, enten det er gjenstander, bilder eller bygninger. Også den gamle byfergen «Dokken» ligger nå flott og koser seg ved fergebryggen.

Lokalmuseum

Helt fra begynnelsen ønsket ildsjelene å etablere et eget lokalmuseum. Det fikk de til i den gamle bunkeren på Jansonmarken, men dette var en nødløsning, de ville ta vare på ekte bygninger som folk har bodd i og arbeidet i, som forteller om bydelens og folks dagligliv. Før storindustrien kom til Laksevåg livnærte mange seg av jordbruket, og et slikt gårdshus fra Kjøkkelvik, kanskje Laksevågs eldste hus, finner vi nå i Laksevåg bymuseum. Dette «Gamle Bergen» i miniformat er de nå i sluttfasen med like nedenfor bunkeren.

— Det er egentlig fantastisk, for alt arbeidet har medlemmene gjort på dugnad, sier Zachariassen som nå er 74 år.

Selv har han nesten brukt all fritiden sin på foreningen i disse årene, men angrer slett ikke.

— Det har vært en festlig og positiv hobby som kan anbefales, sier Rolf Zachariassen.

GAMLE LAKSEVÅG: Han livnærte seg av plastprodukter, men lever av interessen for den gamle bydelen. Onsdag ble Rolf Zachariassen i Laksevåg kulturhistoriske forening takket med kongens fortjenstmedalje for mange års frivillig innsats. ARKIVFOTO: TOR HØVIK