En kjempetabbe hos politiet gjorde at Jaf kunne vandre uforstyrret ut hovedinngangen på Tinghuset under rettssaken i oktober 2008. Deretter ble han sporløst borte.

Men livet på flukt ble ikke som 29-åringen håpet. I om lag et halvt år har han sittet fengslet i det kurdiske selvstyreområdet i Nord-Irak.

Nå vil han tilbake til Norge.

— Det er stor forskjell på soningsforholdene i Irak og Norge. Det er meningssløst for ham å sone der, og han ønsker seg tilbake til Norge, sier mannens forsvarer, advokat Hilde Marie Ims.

- Føler meg ikke hjemme

De siste dagene har Jaf ringt både politiet og flere medier i håp om å få komme tilbake.

— Jeg føler meg ikke hjemme her. Jeg har vært i Norge i mange år og vil tilbake, sa han til tv2.no.

Untitled-1_bfc8e0k11f5a43ba96km8000.jpg

Han hevder han ikke kan reise på egen hånd fordi passet hans er igjen i Norge. Men ifølge hans egen forsvarer er det altså fengselsmurene som hindrer ham i å forlate hjemlandet.Politiadvokat Rudolf Christoffersen beskriver saken Jaf var tiltalt i, som en av de største narkotikasakene i Hordaland noensinne.

— Etter vår oppfatning dreide det seg om et profesjonelt nettverk hvor han var hovedmannen. Han fikk da også den strengeste straffen av de tiltalte, sier han.

Det var i en lunsjpause under rettssaken at mannen lurte vokterne trill rundt. Etter en tur på toalettet vandret 29-åringen ubevoktet forbi en av meddommerne, og ned i foajeen. Overvåkingsbildene viser at han tar en runde rundt i rommet, før han forsvinner ut døren til Tårnplass.

Etterlyst av Interpol

29-åringen er irakisk statsborger. Han har vært etterlyst av Interpol siden flukten for snart fire år siden.

Jaf skal først ha blitt pågrepet og fengslet av kurdiske myndigheter, før han klarte å rømme. Deretter ble han arrestert igjen for om lag seks måneder siden. Etter det har han sittet bak lås og slå.

— Jeg har snakket med ham flere ganger de siste årene, men nå er det vanskelig å komme i kontakt med ham. Jeg er avhengig av at han ringer meg, sier Ims.

Etter det hun forstår, er klienten ikke pågrepet for noen nye forbrytelser.

— Slik jeg oppfatter det, sitter han fengslet fordi han er etterlyst internasjonalt. Det er litt underlig at ikke myndighetene varsler Norge om at han er pågrepet, når han er etterlyst av norsk politi. Det virker som de bare har tenkt å la ham sitte der, og at situasjonen har spisset seg til for ham.

Vil ikke gripe inn

Norge har ikke noen utleveringsavtale med Irak. Ims mener det må være opp til påtalemyndigheten å be om at mannen får komme tilbake til Norge. Men det har ikke statsadvokaten tenkt å gjøre.

— Jeg ser ikke noen grunn til at vi skal foreta oss noe. Han er ikke norsk statsborger, og dommen mot ham er ikke rettskraftig. Det er selvfølgelig ønskelig at domfelte skal få sin straff, men i dette tilfellet må vi vurdere om vi er tjent med å bruke mye ressurser på å få ham til Norge, sier statsadvokat Benedicte Hordnes.

Hun mener det er åpenbart at det ikke er ønsket om å gjøre opp for seg som er grunnen til at Jaf vil tilbake til Norge.

— Jeg kan ikke se at det er rimelig at vi skal bruke mye penger på å hente ham til Norge, så lenge han sitter fengslet i Irak, sier hun.

Utenriksdepartementet har heller ikke involvert seg.

— Vi har ikke kjennskap til denne saken, opplyser kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen i UD.

Untitled-1_bfc8e0k11f5a43ba96km8000.jpg