EIRIK DAMSGAARD eirik.damsgaard@bt.no

— Må en av ungene våre få en murstein i hodet før det skjer noe? spør nestleder Even Westerheim i Foreldrenes arbeidsutvalg (FAU).Det en gang så praktfulle skolebygget fra 1939 er aldri blitt grundig renovert.

  • Teglstein løsner fra fasaden og smeller i skolegården.* Toalettene stinker.* Råtne lekeskur er i ferd med å ramle ned.

Deiset i bakken Bergens Tidende besøkte i går skolegården, der inspektør Jostein Holsen bekrefter at løs murpuss og hele teglstein har deiset i bakken mens det var unger på skolen.

— Jeg hørte et smell, og gikk ned for å se hva som var skjedd.

Jeg trodde det var noen elever som hadde kastet noe ut av vinduet. Men det var en murstein på størrelse med en knyttneve, sier inspektøren. Bare flaks gjorde at ungene var innendørs. Teglsteinen lå i flere biter foran inngangsdøren.

- Bruker ikke do - Det kunne ha gått galt om et barn hadde vært under, sier Holsen.

En gang ringte en bekymret bestefar til skolen, og fortalte at en bit fra veggen dundret i asfalten kort tid etter at barnebarnet hadde drukket i vannfontenen ved fasaden.

Nestleder Even Westerheim i FAU mener sikkerheten for barna er på et lavmål, og sier foreldrene har diskutert om de skal oppfordre til å holde ungene hjemme.

— Vi har drøftet det flere ganger. Vi vil ikke skade skolen, men frykter for at ungene ikke har en trygg tilværelse. Informasjonen fra skolen har også vært mangelfull, mener han.

Han sier sønnen ikke går på toalettet før han kommer hjem. Dette skal gjelde flere av skolebarna. Ifølge foreldre kommer de heller hjem med magesmerter.

På grunn av stanken har skolefritidsordningen (SFO) for 145 barn inntil videre stengt halve toalettkapasiteten innendørs

— Jeg åpner ikke dem før noe blir gjort. Flisene på gulvet kan ikke ha vært byttet siden 1939, sier SFO-leder Nan Førrisdal.

Det er i tilfelle de same flisene som lå der da bygget ble brukt som sykehus under annen verdenskrig.

Foreldrene har arrangert befaring med skolens ledelse og representanter fra Årstad bydel. Beskjeden de fikk var at det ikke er penger til vedlikehold.Fridalen skole er blant de aller største barneskolene i Bergen, med 450 elever.