Det er ved første øyekast ikke noe uvanlig over synet: De tre mennene går helt vanlig kledd, i skjorter og bukser, og skriver seg på i rekken av selgere, flyer-utdelere og tiggere som henvender seg til forbipasserende i Bergen sentrum.

— Hare Krishna, hilser de og rekker frem hånden.

Skjortene og buksene er derimot bare en forkledning, får vi vite. De tre er nemlig munker.

— Vi gjør det for ikke å skremme folk. De har mye lettere for å prate med oss med et åpent sinn dersom vi går kledd som dem, sier engelskmannen, som presenterer seg som Caitanya Candra das.

— Men vi har med oss munkedraktene, altså.

- De fleste liker oss

I hendene holder de ID-kort med navn og bilde, men foretrekker at vi bruker munkenavnene deres i avisen: Caitanya Candra das, Triyuga das og Pada Kamala das.

Munkene forteller at de tilhører Hare Krishna-bevegelsen, og bor på den økologiske gården Krishna-Volgy i Ungarn. De er i Bergen for å ta imot donasjoner, snakke med folk og dele ut bøker og brosjyrer og spre informasjon om Hare Krishna, forteller de. Og det er ikke første gang de er her.

— Vi har kommet hit to ganger i året de siste åtte årene. Bergen er en fin by, og vi har fått mange venner her etter hvert, sier Caitanya Candra das.

— Før var det et eget tempel her, men det er lagt ned.

- Hvordan reagerer folk når dere kommer bort?

— De fleste liker oss og mange er interessert i det spirituelle, sier Caitanya Candra das.

— Bergen er nok den byen i Norge der vi møter flest mennesker med åpne sinn, sier Triyuga das.

Gir ut bøker mot penger

Munkene har reist rundt i hele Norge og Sverige. Med seg har de bøker og brosjyrer.

— Vi selger ikke bøker. Vi gir dem bort, og så gir folk en donasjon tilbake. Vi forøker å få dekket utgiftene til printing, sier Caitanya Candra das.

- Har dere rekruttert noen munker på ferden?

— Det hender. Men ikke her i Bergen. Man må være veldig dedikert, man vier tross alt hele livet sitt, og en slik prosess tar lang tid.

Politiet: - Eiendommelig

Politiet har ikke fått inn klager på munkene, men mener innsamlingsmetoden er spesiell.

— Det er en litt eiendommelig måte å samle inn penger på. Det er klart at hvis du gir ut en bok, og legger press på at man skal gi penger i retur, ligger det en forventning at mottakeren skal betale, enten vedkommende vil ha den eller ikke, sier Øystein Frotaule, fungerende seksjonsleder i ordensseksjonen i Bergen politistasjon.

For å samle inn penger på offentleg sted, må man ha tillatelse frå Bergen kommune.

— I tillegg har politiet krav om at de må melde seg til oss, og fortelle hva slags gateaktiviteter de skal gjøre. Vi skal vite om alle som driver med slik virksomhet i det offentlege rom, sier Frotaule.

Ifølge Frotaule gjelder de samme reglene for munkene som for tiggere og gatemusikanter.

— Dette kan være noe vi ser mer på, og sender folk bort dit for å høre om de har registrert seg. Det er ikke alle som er oppmerksomme på at de skal melde seg til oss, sier han.