LENA VERMEDAL

Bor du i Arna, Fyllingsdalen, Laksevåg, eller på Fjøsanger, Minde og Storetvedt har du kanskje merket at vannet i springen ikke lukter som før.

— Med det samme du åpner springen, lukter det mugg. Det er ikke drikkende i det hele tatt, sier en eldre mann på Laksevåg. Han har kuttet ut springvannet og kjøper nå vann på flaske. Problemet har vart en ukes tid.

For mye klor

— Det er ekkelt å pusse tennene og dusje, legger han til.

Ved Vann- og avløpsetaten i Bergen kommune har klagene strømmet inn i takt med at muggvannet har spredd seg i ledningsnettet.

— Mugglukten skyldes at det ble dosert mer klor i det utgående vannet i perioden 6. juni til 13. juni, opplyser fagdirektør Ivar Kalland

— Da tilsatte vi over 0,1 milligram klor. Vanligvis holder vi oss mellom 0,05 milligram og 0,1 milligram. Poenget med å tilsette klor er å drepe bakterier. Tilsetter vi mer enn nødvendig, reagerer klor med annet organisk stoff i vannet og det skaper dårlig lukt, forklarer Kalland. Han har ikke full oversikt over hvorfor klorverdiene økte.

— Det kan ha skjedd i forbindelse med skifting av en doseringspumpe for klor, men det er ikke bekreftet, sier Kalland.

— Hvorfor ble det ikke oppdaget?

— Vi fikk bare to klager fra Arna. Det var først da vannet nådde sentrum og Fyllingsdalen at reaksjonene kom, sier Kalland. Over førti personer har ringt og klaget på vannet. Særlig hissige har fyllingsdølene vært.

- Bagatell og ufarlig

— Hygienisk sett er dette en bagatell. Det er ikke farlig å drikke vannet, men det kan være ubehagelig. Vi tar det likevel veldig alvorlig, og innser at vi kanskje burde informert i forkant, sier Kalland.

Den 13. juni ble klorverdiene redusert til 0,05 milligram. Det illeluktende vannet vil forsvinne når muggvannet tappes ut av ledningsnettet.

— Det har begynt å avta i Fyllingsdalen. Laksevåg kan bli plaget i tre til fire dager til, sier Kalland. Han oppfordrer folk til å ta kontakt med vaktsentralen hos Vann- og avløpsetaten i Bergen kommune.

— Slike tilbakemeldinger er verdifull informasjon for oss. Vi vil rykke ut og foreta utspyling, lover Kalland.

Byveterinær Ingvar Tveit vil også gjerne ha rapporter fra folk dersom problemet vedvarer.

— Når det er slik at folk reagerer på vannet, er det nødvendig å følge dette nøyere opp. Vi vil eventuelt ta egne prøver dersom dette problemet fortsetter. Man betaler tross alt for en vare. Klormengden er i seg selv ikke farlig. Klorering på 0,1 milligram er vanlig i Europa, sier byveterinær Ingvar Tveit.