MONICA HAUGSTAD

LINN CATHRIN OLSEN (foto)

Anselme Agbahoundo slipper knapt innenfor dørene på et hotell i Bergen ... Der er han jo!

Amnesty Internationals ivrige brevskrivere går ham i møte. How are You! Varme håndtrykk, en klem. Smil fra dypet av hjerter ... bevegede hjerter.

Bare ti minutter ...

Benin 9. oktober 1985: Geologen Agbahoundo sitter i et møte på kontoret sitt. To sivilkledde menn entrer rommet. Forlanger at han skal bli med dem. Agbahoundos sjef spør hvorfor. Vi skal bare stille ham noen spørsmål på politistasj o nen. Det tar ikke mer enn ti minutter.

Turen går direkte til en militærleir. En liten celle på seks kvadratmeter, 12-15 mennesker stappet inn.

Neste dag en ny militærleir: Tilhører du kommunistene ? Hva slags aktiviteter har du bedrevet ? Hva mener du om r e gjeringen ? Hva mener du om regj e ringspartiet ? Hvilke aktiviteter drev du med som student ? Vaktene tvinger ham til å krabbe på knær og albuer på skarpkantet grus. Slår hele tiden. Med pisk og annen redskap. Tortur som kan vare i timevis. Ikke alle fanger overlever.Etter 20-25 dager blir Agbahoundos sendt i fengsel. Uten dom.

Oljedirektør

Over gatene hang regimets paroler, som «Makten til folket — død over forræderne», kan Thorvald L. Mellingen fortelle. Han var i Benin flere ganger i jobbsammenheng, men ble først med i Amnestygruppen etter å ha lest om samvittighetsfangen i BT på slutten av 80-tallet.

Benin var marxist-leninstisk styrt fra 1975, og frem til politisk press og sterkt studentengasjement tvang demokratiseringsprosessen i gang i 1989. Da ble Agbahoundo løslatt. Han er nå Benins oljedirektør, og skal i høst være i Stavanger for å delta i et prosjekt Oljedirektoratet har for å dele norsk oljekompetanse.

Agbahoundo var både studentaktivist og sentral i oppstarten av en illegal fagforening.

— Lønningene var så lave at de ikke kunne dekke folks behov for mat, transport bolig og helsetjenester. Jeg er stolt over å ha tatt del i kampen, og glad for den hjelpen fra Amnesty Internationals norske gruppe ga meg og min familie i den vanskelige situasjonen vi var i, sier han til BT. - Det ga meg styrke til å holde ut situasjonen.

Frihet og barn

— Nå har vi demokrati i vårt land, på grunn av støttespillerne til kampen vi førte. Vi har mange partier og fagforeninger. Og vi kan skrive hva vi vil om regjering og statsministeren, uten å være redd for å bli arrestert.

Snart går praten mellom brevskriverne og Agbahoundo, om brev som ble sendt fra Bergen, og om brev som ble smuglet ut av fengsel. Brev som handler om forhold i fengsel og Benin. Men ikke bare. Agbahoundo viser frem et bilde som Amnestygruppen tok av seg selv og sendte til ham. Snart kommer et av høydepunktene. Samvittighetsfangen hadde kone og ett barn da han satt fengslet. Gruppen sendte pakker til dem også. Nå smiler han godt, drar frem et bilde til.

— Åh, er dette barna dine! Som jeg har lengtet etter å se dem, sier brevskriver Anne Rieber.

<b>FRIHET:</b> - Er dette barna dine? spør Anne Rieber begeistret. Da Amnestys brevskrivergruppe lørdag møtte Benins oljedirektør Anselme Agbahoundo, tidligere samvittighetsfange, handlet det om demokrati, fengsel, menneskeverd. Og kjær familie. Han har fire barn nå, deres beninske venn. Her omgitt av f.v. Thorvald L. Mellingen, Anne Rieber, Enbjørg Kringlen Solstrand og Ingrid Berger. FOTO: LINN CATHRIN OLSEN