– Jeg tror jeg sperret ute alle sanser. Jeg husker ikke sirener. Hadde det vært et vindu der så hadde jeg hoppet, sa hun i retten i dag.

– Ingen brannalarmer gikk. Selv om jeg kjente lukt , så trodde jeg alt var normalt. Jeg hørte på radioen. Alt var som det skulle trodde jeg, forklarte Hovland.

Hun har vanskelig for å beskrive hvor grusom opplevelsen var.

– Langsom kvelning

– Vi så ingen merkede nødutganger. I en slik situasjon ser man etter sånne grønne skilt, men vi så ingen. Vi turde ikke gå ned i andre etasje, jeg var redd for hva som ville møte meg der. Vi var fanget, rett og slett. Jeg skulle ønske jeg hadde hørt en brannalarm, forklarte Hovland.

– Vi delte på å puste gjenom luken. Det føltes som langsom kvelning, sa hun

Hovland sier at hun har gruet seg til denne dagen. Brannen har forandret livet hennes.

– Jeg sjekker alltid nødutganger, og liker meg best på bakkenivå. Jeg er redd tunneler og heiser. Jeg må ha kontroll, og hater røyk på diskotek, sier hun.

Jentene, som med nød og neppe ble reddet ut av treningsstudioet, sliter fremdeles med ettervirkninger etter den dramatiske brannen. Begge går til psykolog.

I går krevde de 50.000 kroner i oppreisning fra Hove, som er tiltalt for brudd på brannvernloven. Han hadde verken brannvarslingsanlegg eller røykvarslere da brannen brøt ut.

Innesperret i en halvtime

Det fantes ikke brannvarslingsanlegg på eiendommen, som består av fem bygg. Det var heller ikke røykvarslere.

Det var bare ett seks kilos brannslokkingsapparat på hele eiendomsmassen.

Brannslangen var ikke tilkoblet vann. Det var ikke hengt opp branninstruks. Rømningsveier var ikke merket. Dermed fant ikke jentene veien ut.

I en halv time lå de to jentene innesperret i et av rommene i huset. De la seg ned på gulvet og pustet gjennom en genser, og ble reddet absolutt i siste liten.

Brannvesenet hadde en stri tørn med å slukke brannen i den gamle trebygningen.
KNUT EGIL WANG
Bygningen fikk store skader, men ingen liv gikk tapt - selv om det var nære på.
HELGE HANSEN
Sabine Uldal (tv) og Birthe Hovland Heldal (th) forklarte seg i retten i dag.
Rune Sævig