• Nå er det første klenodiet på plass, sier August Rathke og trekker varsomt en gammel radiosender opp av en pappkartong. Motstandsmuseet på Bergenhus fikk innhold i går.

TRULS SYNNESTVEDT

— En stor dag, en veldig stor dag, sier veteranen Rathke. I mer enn åtte år har han og Bergens Forsvarsforening presset på for å få etablert et lokalt museum for motstandskampen under krigen. I går kunne de flytte de første gjenstandene fra det illegale arbeidet under krigen inn i nyoppusset hus på Bergenhus.

Kafé og foredragssal

Er det rart at Rathke og veteranvennen Helén Mowinckel Nilsen nærmest sto i giv akt på det nyslåtte gulvet.

Begge har forresten bidradd med både private og andre gjenstander til den nye samlingen.

— Her blir det kafé, der borte kontor og foredragssal ovenpå, viser Rathke oss, etter å ha plassert det første flyttelasset med krigsminner i de to store rommene Motstandsmuseet skal disponere.

Sammen med avdelinger for Bergenhus festningsmuseum og Kvinners innsats for Forsvaret skal Motstandskampen 1940-45 nå gradvis innta og fylle den tidligere Magasinbygningen. Alt under Forsvarsmuseets museumsparaply.

Bare godvilje

I går ble det båret inn krigsminner i form av illegalt brukte skrivemaskiner, kamuflasjefargete ski, duplikatorer, ryggsekker, illegale aviser og kopimaskiner.

— Bare en begynnelse, sier Rathke. Nå begynner jobben med å montere den permanente utstillingen, i håp om at den skal kunne stå klar til åpning på fredsdatoen 8. mai neste år.

Bak etableringen av en motstandsavdeling i Bergen ligger årevis med arbeid opp mot både Storting, Forsvarsdepartement og Forsvarsmuseum.

— Alle har lagt godviljen til, forteller Rathke. Den endelige regningen vil ligge på i overkant av 10 millioner kroner, litt mer enn de fire millionene som opprinnelig ble bevilget av Stortinget.

Blant stedene som tidlig var nevnt som et mulig hjem for et lokalt motstandsmuseum var tidligere Norges Bank, Kretsfengselet og Hagerupgården.

Tipp topp

Da oberst Edvard Larsen på Bergenhus i 1996 kunne stille lokaler i Magasinbygningen til disposisjon, ble det fart på sakene.

Men ikke mer fart enn at det ennå tok åtte år før de første kartongene kunne bæres inn i går, under overvåking av Egil Christophersen, som museumsfaglig ansvarlig.

— En av grunnene til at det har tatt tid er at hele huset har vært gjennom en omfattende opprusting, fått ny fasade, nytt tak og flunkende ny ventilasjon, så nå er alt tipp topp, forteller August Rathke.

Da han ble leder av Bergens Forsvarsforening i 1996 var det hans programerklæring at et lokalt motstandsmuseum skulle etableres.

Det løftet har han holdt.